Dagens PS

Ägare av Credit Suisses obligationer stämmer FINMA

Investerare med Credit Suisses obligationer stämmer den schweiziska tillsynsmyndigheten
Investerare med Credit Suisses obligationer stämmer den schweiziska tillsynsmyndigheten. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 21 apr. 2023Publicerad: 21 apr. 2023

Investerare som äger Credit Suisses obligationer har stämt den schweiziska tillsynsmyndigheten för beslutet att utplåna deras investeringar i det statligt orkestrerade uppköpet i mars.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Investerare med Credit Suisses obligationer till ett värde mer än 4,5 miljarder szhweiziska franc, cirka 52 miljarder kronor, har enligt advokatbyrån Quinn Emanuel Urquhart & Sullivan berövats sin egendomsrätt, det rapporterar Reuters.

Det första av flera steg

Advokatbyrån representerar obligationsinnehavarna i en stämning mot den schweiziska tillsynsmyndigheten för finansmarknaden, FINMA,

Byrån menar att det här är det första av flera steg mot gottgörelse för klienter som förlorat pengar när Credit Suisse togs över av USB.

Det här är den första stora offentliga stämningsansökan som har lämnats in angående det schweiziska beslutet att utplåna cirka 18 miljarder dollar, cirka 186 miljarder kronor, av Credit Suisses AT1-skuld.

ANNONS

Senaste nytt

Undergräver förtroendet

Överklagandet mot FINMA, som beordrade nedskrivningen, lämnades till den federala förvaltningsdomstolen i St Gallen den 18 april.

“FINMA:s beslut undergräver det internationella förtroendet för det schweiziska finanscentrets rättssäkerhet och tillförlitlighet”, säger Quinn Emanuels schweiziska managing partner Thomas Werlen till Reuters

ANNONS

“Vi är fast beslutna att rätta till detta beslut, som inte bara ligger i våra kunders intresse utan också kommer att stärka Schweiz position som en nyckeljurisdiktion i det globala finansiella systemet”, fortsätter han, till Reuters.

Juridiskt vattentätt beslut

I mars sade FINMA att deras beslut att lägga kraftiga förluster på obligationsinnehavare var juridiskt vattentätt eftersom obligationsprospekten och regeringens nödlagstiftning möjliggjorde en total nedskrivning vid en “livsduglighetshändelse”.

I kölvattnet av den globala finanskrisen var A1-obligationer utformade för att säkerställa att investerare, och inte skattebetalare, bär riskbördan om en bank får problem.

Obligationsinnehavare har sökt juridisk rådgivning sedan räddningen av Credit Suisse upphävde den etablerade praxisen att i en skuldåtervinning prioritera obligationsinnehavare framför aktieägare.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Credit Suisse-krisen var nära katastrof för Schweiz

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
Möjlighet – teckna i erfaren spelutvecklare
kinda brave logo svart

Den globala spelmarknaden har tagit fart och 400 miljoner nya spelare beräknas tillkomma till 2026. Särskilt det så kallade indie-segmentet växer kraftigt där börsaktuella svenska Kinda Brave är väl positionerade. Teckningsperioden för att vara med i bolagets börsresa från start pågår fram till den 22 maj.

Läs mer & teckna här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS