Världens största advokatfirmor gör jättevinster under pandemin – en kombination av starkt ökad efterfrågan på juridiska tjänster och kraftigt sjunkande kostnader för dessa tjänster, rapporterar The Economist.

ANNONS

The Economist har tittat på utvecklingen för världens hundra största advokatfirmor, som ser ut att med råge passera intäkterna på 128 miljarder dollar från 2020 under 2021.

Särskilt bra går det för de allra största advokatbyråerna. Kirkland & Ellis, den amerikanska juridikjätte som förra året var störst i världen, har dubblat sina intäkter sedan 2015.

Pandemin gör det billigare

De senaste åren har gett en enorm ökning i vinstmarginalerna. Samtidigt som efterfrågan på juridiska tjänster ökat kraftigt har kostnaden för att tillhandahålla dem sjunkit kraftigt för advokatbyråerna. Tack vare pandemirestriktioner har resekostnader och kostnader för att hantera klienter sjunkit kraftigt för advokatfirmorna– det är betydligt billigare med videosamtal och digitala dokument.

”Varje advokatbyrå jag känner till, precis alla, har haft en rekordvinst”, säger David Wilkins, professor på Harvard Law School till The Economist.

M&A kassakon för advokatfirmor

Särskilt bra går det inom affärsjuridiken, där företagstransaktioner (M&A) är den stora kassakon för juristerna, ett område som kommer att överstiga 5 biljoner amerikanska dollar i värde 2021 globalt, vilket med råge utraderar det tidigare rekordet på 4,2 biljoner dollar 2009.

Det är inte bara globalt det är strålande tider för affärsjuristerna. Även i Sverige råder det boom på marknaden, enligt en sammanställning som tidningen Affärsvärlden gjorde i maj angående 2020. Inget talar för att det gått sämre 2021, med nya rekord i företagstransaktioner och börsnoteringar.

The Economist visar också på en trend om att juridiken blir allt mer global, där de allra största byråerna öppnar kontor världen över – en trend som fått kritiker att kalla Baker McKenzie, som var tidigt ute i trenden och nu har kontor i 46 städer världen över, för Baker McDonald’s. Den globala juridikbranschen domineras dock fortfarande av USA – som har fyra femtedelar av alla bolag på topp 100.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Why big law will keep getting bigger in the 2020s [The Economist]

Läs även: IPO, dippköp, hållbarhet, digitalisering – trender 2021 [Dagens PS]