Activision Blizzard skapar ännu en gång svarta rubriker. Personalen demonstrerar och kräver att vd:n Bobby Kotick avgår. Enligt dem har inget förändrats, trots löften om en ”välkomnande och inkluderande” arbetsplats.

ANNONS

För andra gången i år lämnade personal på Activision Blizzard sina arbeten för att demonstrera mot den kultur av diskriminering och olämpligt beteende som fortsätter att frodas.

Med skyltar där det står ”Inget förtroende för Kotick”, ”Oansvariga företagsbyråkrater driver bort de bästa anställda hos Activision Blizzard” samlades mer än 150 personer utanför Activision Blizzards högkvarter i Irvine, Kalifornien under tisdagen.

Förtroendet för ledarskapet saknas

Det var efter att Wall Street Journal tidigare under dagen publicerade en artikel om hur Bobby Kotick hanterat anklagelser om sexuella trakasserier inom företaget som de anställda bestämde sig för att protestera.

”Det finns helt enkelt inget förtroende för ledarskapet hos de anställda”, säger en anställd som vill vara anonym. ”Inget tycker om de här typerna, och det gäller hela företaget”.

Enligt Wall Street Journal har Activision Blizzard fått ta emot 500 anklagelser om kränkande särbehandling, olämpligt uppträdande, sexuella trakasserier eller övergrepp sedan slutet av juli i år.

ANNONS
ANNONS

Mer än 20 anställda har lämnat företaget i skandalernas spår, några av dem högt uppsatta. Bland annat fick J. Allen Brack, chef för Blizzard Entertainment, gå.

Mörkade kunskaperna

Nu rapporterar alltså Wall Street Journal att Kotick inte var ärlig när det gäller kunskapen om hur grova anklagelserna var mot chefer och styrelsemedlemmar. Uppenbarligen togs styrelsen helt på sängen när myndigheterna lämnade in klagomålen, trots att myndigheternas undersökning sträckte sig flera år tillbaka i tiden.

”Några av de anställda som tvingades lämna företaget berömdes på vägen ut, medan deras kollegor bads hålla tyst om saken”, skriver Wall Street Journal.

Det finns också direkta klagomål på Kotick, bland annat ska han ha trakasserat en assistent 2006, och lämnat ett röstmeddelande där han säger att han ska se till att hon blir dödad. 2007 gav han en flygvärdinna som klagat på att hon blivit sexuellt trakasserad av piloten på det privata plan Kotick var delägare i sparken. Flygvärdinnan fick senare 200 000 dollar (drygt 1,7 miljoner) av Kotick i en uppgörelse.

”En vilseledande bild”

Företaget säger i ett uttalande att Wall Street Journals rapport är felaktig, och att den ger ”en vilseledande bild av Activision Blizzard och vår vd. Tidningen ignorerar viktiga förändringar som pågår för att göra det här till branschens mest välkomnande och inkluderande arbetsplats…”

En anställd, som vill vara anonym, säger:

ANNONS
ANNONS

”Ingen jag känner på företaget tror att Bobby Kotick och hans Trump-era-gorillor har de anställdas bästa som mål.”

Läs även: Toppchef lämnar speljätten efter sexanklagelser [Dagens PS]

Läs även: Activision Blizzard: 158 miljoner för sexuella trakasserier [Dagens PS]