ABB anklagades för att ha mutat sig till kontrakt i Sydafrika. Nu får koncernen betala 315 miljoner dollar (drygt 3,2 miljarder kronor) i böter i korruptionshärvan.

ANNONS

ABB anklagades för att via det statsägda bolaget Eskom mutat sig till offentliga kontrakt i Sydafrika uppger Sveriges Radio. Nu kommer räkningen för koncernen: 315 miljoner dollar, motsvarande drygt 3,2 miljarder svenska kronor, i böter.

ABB mutade statstjänsteman

Det var i somras som undersökningen slog fast att ABB var skyldiga till mutor i samband med att man fick kontraktet för kraftverket Kusile i Sydafrika.

”ABB mutade en högt uppsatt tjänsteman på Sydafrikas statsägda energibolag för att få konfidentiell information och vinna kontrakten”, säger USA:s justitiedepartement i ett uttalande enligt Reuters.

Sedan det rapporterades har ABB samarbetat fullt ut med alla myndigheter och lagt åtskilligt med tid och kraft på att förhindra att något liknande händer igen.

Böter till Sydafrika

Sydafrikas nationella åklagarmyndighet (NPA) har också kommit överens med koncernen om att man ska betala böter för sin medverkan till statskorruption.

Det är dotterbolag i koncernen som mellan åren 2014 och 2017 mutat en sydafrikansk regeringstjänsteman, som också hade en hög position i det statsägda energiföretaget Eskom. Man har alltså genom dessa mutor kunnat säkra ett flertal kontrakt, enligt Reuters.

”Samarbetat fullt ut”

I september sa ABB att man satt undan 325 miljoner dollar (drygt 3,3 miljarder kronor) för att täcka kostnader för undersökningarna runt Kusilekraftverket.

ANNONS
ANNONS

”Vi tar Kusilesaken på stort allvar”, säger ABB:s vd Björn Rosengren enligt Reuters. ”Sedan det rapporterades har ABB samarbetat fullt ut med alla myndigheter och lagt åtskilligt med tid och kraft på att förhindra att något liknande händer igen.”

Läs även: EBM: Grön industri lockar kriminella [Dagens PS]

Läs även: Vätgas i flygplan framtiden för Rolls-Royce [Dagens PS]