Dagens PS

Vikingarna – inte så tandlösa som vi trott

vikingar
Vikingarna kunde gå i leende i land. Deras tandstatus var betydligt bättre än vi har trott. (Foto: Henrik Montgomery/TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 15 dec. 2023Publicerad: 15 dec. 2023

Vikingarna hade tandvärk precis som vi. Nu visar forskarna hur de löste problemen med teknik som liknar den vi använder i dag.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det sägs, helt korrekt, att ett brett leende förlänger käften. Det var uppenbarligen en insikt som även vikingarna hade.

Nya studier visar nämligen att vikingarna hade en oväntat avancerad tandläkarkonst.

Forskare vid Göteborgs universitet har undersökt tandhälsan under vikingatiden. Det har gjorts genom att undersöka drygt 3 000 tänder från totalt 171 personer i Varnhem i Västergötland.

Rätt ställe leta

Varmhem är känt för omfattande utgrävningar av vikinga- och medeltida miljöer. Där finns också gravar med välbevarade skelett och tänder.

Studien visar att nära hälften av de undersökta vikingarna hade en eller flera kariesskador. Bland de vuxna var 13 procent angripna av karies, medan barnens tänder var helt fria från karies.

ANNONS

Senaste nytt

Höll tänder i skick

Att vuxna vikingar tappade tänder vara inte ovanligt, vuxna vikingar förlorade enligt studien i snitt sex procent av tänderna, alltmer med hög ålder.

ANNONS

Men även om studien visar hur vanligt det var med problem med tänderna visar den också vikingarnas åtgärder för att hålla tänderna i skick.

”Det fanns flera tecken på att vikingarna hade modifierat sina tänder, bland annat fanns spår efter användning av tandstickor, slipning av framtänder och även tandbehandling av tänder med infektioner”, säger Carolina Bertilsson, tandläkare och biträdande forskare vid Göteborgs universitet.

Slipade framtänder

Bland de mer avancerade ingreppen fanns kindtänder med filade hål, från tandkronan och in i pulpan. Tolkningen är att det gjordes för att lätta på trycket och dämpa svår tandvärk till följd av infektion.

”Det här är väldigt spännande att se, och inte helt olikt de tandbehandlingar vi gör i dag när vi borrar i infekterade tänder. Vikingarna verkar ha haft kunskaper om tänder, men vi vet inte om de gjorde ingreppen själva eller fick hjälp”, säger Carolina Bertilsson.

Män, bara män

Varför vikingar hade slipade framtänder är oklart, men en tes är att det var en identitetsmarkör hos män.

Samtliga som påträffats i den här och andra undersökningar med slipade framtänder har varit män.

ANNONS

”Studien ger nya kunskaper om vikingarnas munhälsa, och indikerar att tänderna varit viktiga i Varnhems vikingatida kultur. Den ger också en förståelse för att den vikingatida tandläkarkonsten troligen varit mer sofistikerad än man tidigare trott”, sammanfattar Carolina Bertilsson.

Läs även:

Ny teknik avslöjar: Vikingadrottningens betydelse – Dagens PS

Vikingarnas favoritdryck avslöjad – Dagens PS

Skatten som ger en glimt av vikingarnas smyckesteknik – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS