Du tänker kanske mjöd. När det kommer till vikingar och dryck är det dock en helt annan dryck som dominerar.
Vikingarnas favoritdryck avslöjad
Mest läst i kategorin
Tanken på att de råbarkade och relativt primitiva nordmännen skulle sippa ett glas cider ligger kanske inte helt naturlig i munnen?
Du har rätt. Och fel.
När BBC rapporterar från en matresa i Norge, med Bergen som utgångspunkt, handlar ganska mycket om just denna dryck.
Bakgrunden är att det finns rön om produktion av cider redan i det romerska imperiet.
Cider – en dryck med anor
Samtidigt hävdar vissa att de keltiska britterna uppfann drycken, tidsmässigt omkring år 50 efter vår tideräknings början. Andra har även daterat drycken längre tillbaka än så.
I nordisk mytologi levererade gudinnan Idunn äpplen till gudarna för att bevara deras ungdom och odödlighet.
Vikingarna betraktade äpplen som en skatt och “med tillgång till äpplen råder det ingen tvekan om att vikingarna definitivt använde dem”, förklarar Ellen Marie Naess, arkeolog vid Oslos kulturhistoriska museum.
Senaste nytt
”Troligt de gjorde cider”
“Vi vet att vikingarna älskade att dricka alkohol, och det är troligt att de gjorde något som liknade cider med äpplena. Men äpplena de hade var de inhemska och inte särskilt goda, så vikingarna skulle ha använt honung för att söta det. Fast så fort du lägger i honung blir det mjöd, inte cider, tekniskt sett”, säger hon.
Kunde de också ha gjort något utan honung?
“Förmodligen. Vi vet inte säkert”, säger Naess.
Det vi däremot vet är att drycken producerades och såldes redan på 1200-talet i Norge.
Det var cisterciensermunkar från Storbritannien som planterade äpplen vid Hardangerfjordens kust och lärde bönderna där hur man skulle använda äpplena – bland annat för att göra cider.
Missa inte: Dissen: Här är drycken som inte övertygar
Stoppades 1921
Drycken blev populär och förblev så i århundraden, och det ända fram till 1921 då privat produktion och försäljning av allt med alkohol över 4,95 procent hamnade under statliga Vinmonopolet.
Det är där korken nu tagits ur flaskan.
Under 2016 lättade Vinmonopolet nämligen på sina regler. Sedan dess får tillverkare sälja äppelkdrycken med en alkoholhalt upp till 22 procent direkt till sina kunder.
Cider-revolution
I spåren av det har nya, unga producenter startat tillverkning och åstadkommit vad man kallar en ”cider-revolution”, som kombinerar traditionell kunskap och metoder med nya kreativa smaker.
Som ett led i det har flera ciderprodukter vunnit internationella priser. Förra året hölls Nordic International Cider Awards i Bergen.
“Eftersom äpplen är våra druvor, och cider är vårt vin, märker vi att fler och fler övertygas om att detta är vår nationaldryck”, säger Arita Åkre som driver Måge gård och tillverkar cidern Edel.
Cidern är tillbaka för att stanna.
Relaterade artiklar:
Svenska Pomologik – riktig cider utan konstigheter – Dagens PS
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.