Dagens PS

Påskmiddag: Helstekt lammrack med krämig kål och gremolatasmör

Gremolatasmör
Påskhelgen är räddad med Patrik Brunells härliga recept på lammracks. (Bild: Swedish culinaire food)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 13 apr. 2022Publicerad: 17 dec. 2021

Vad kan passa bättre än lamm till påsk? Här är ett lika lättlagat som festligt recept på saftiga lammracks med gremolatasmör och gräddstuvad grönkål, som mer eller mindre lagar sig själv. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Lagom till påsk har Dagens PS bjudit in matentreprenören Patrik Brunell Swedish Culinaire Food. Denna gång bjuder Patrik på en modern version av påskens traditionella lamm på en bädd av gräddstuvad grönkål och brysselkål.

Kronan på verket? Ett smakrikt gremolatasmör som kompletterar festmåltiden!

Gremolatasmör

Lamm hör påsken till. Här i härligt sällskap med grönkål, brysselkål och grädde. (Bild: Swedish culinaire food)

Helstekt lammrack med gräddstuvad brysselkål, grönkål och gremolatasmör

Recept för 4 personer

Ingredienser:

800 gram Lammkotlett

200 gram Grönkål

ANNONS

1 påse Brysselkål cirka 500 gram

5 dl grädde

8 stycken stora potatisar

1 förpackning med BUTTER Gremolata

1 klick smör

1 matsked olivolja

Salt

Svartpeppar

ANNONS

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Börja med att gnida in kotlettraden med salt och svartpeppar. Bryn den på översidan i en klick smör.  

 3. Skär potatisen i tjocka stavar och tillsätt lite olivolja, salt och peppar. Placera både potatisen och lammkotletten på varsin sida i en ugnsfast form. Låt gå tillsammans i ugn under cirka 30 minuter. 

Gremolatasmör

Perfekt rosa lamm med gräddstuvad kål och fräschör från gremolatasmör. (Bild: Swedish culinaire food)

VIKTIGT:
Kom ihåg att vända på potatisen under hela tillagningstiden så att den får jämn färg. Håll även koll på lammets innertemperatur.
Låt det gå i ugn tills innertemperaturen når 55-60 grader. Då är köttet medium och klart. 

4. Klyfta brysselkålen i fyra delar. Ta bort den tjocka stammen i mitten på grönkålen och finstrimla den. Koka upp brysselkål med grädde, salt och peppar under ungefär 10 min.

ANNONS

Senaste nytt

Blanda sedan ner den finstrimlade grönkålen och låt det koka tillsammans under cirka 5-7 minuter, så att det blir krämigt utan att grönsakerna tappar färg.

ANNONS

 5. När köttet är klart behöver det vila under 5-10 minuter. Skär sedan upp i kotletter. Servera lammet med den gräddkokta kålen och potatis.
Toppa rätten med mycket BUTTER Gremolata.

En superenkel rätt med mycket fräschör och smak, perfekt till långhelgen! 

Vill du ha fler tips på välsmakande rätter? Följ Swedish Culinaire Food på Instagram här!

Läs även: Dryckestipsen som matchar buffén i påsk

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS