Som resande motorjournalist får man se många vackra platser och en av Europas vackraste städer är Prag, fylld av kultur och vackra byggnader som andas en lång och rik historia. Den tjeckiska biltillverkaren Skodas hemstad är en av mina favoriter och här är några tips på vad Prag kan erbjuda när pandemin är över och det återigen igen är tryggt att resa.

ANNONS
Karlsbron är nog den mest kända byggnaden i Prag.

Karlsbron som stod färdig i slutet på 1390-talet är ett av Prags stora attraktioner. Denna vackra bro över floden Vltava är ett gjutet inslag när jag besöker Prag. På sommaren är det ofta unga musikstuderande som underhåller med vacker musik. På kvällarna är den vackert upplyst och full av aktiviteter.

Färgglada byggnader runt torget i gamla stan. Här hittar man många mysiga restauranger.

Torget i gamla stan är en samlingspunkt för både Pragbor och turister. Här finns mängder med restauranger och barer som serverar fantastisk mat och goda pilsner. (Pilsner kommer från regionen Pilsen som ligger i Tjeckien) Några av byggnaderna runt torget härstammar från 900-talet och har alla försiktigt renoverats genom åren. Här hittar vi också världens bäst bevarade mekaniska klocka som härstammar från medeltiden; den astronomiska klockan.

Astronomiska klockan är världens bäst bevarade mekaniska klocka från medeltiden. Kolla klockspelet varje heltimme.

När vi ändå var inne på ämnet pilsner så är Tjeckien värlkänt för sin goda öl. I Sverige känner vi ju till bl.a. Staropramen, Budvar (Budweiser) och Pilsner Urquell men testa gärna öl från någon av de många mikrobryggerierna. Om man är ölälskare så är Prags ölmuseum väl värt ett besök. Här kan man få smaka på drygt 30 olika öl om man orkar.

Tjeckisk öl tillhör världens bästa. Ölmuseet är värt ett besök.

Om man gillar arkitektur så är Pragborgen som ligger på västra sidan om floden Vltava, väl värt ett besök. Hit promenerar man gärna över Karlsbron. Borgen som idag är officiell bostad åt presidenten har alla tider varit hem åt Tjeckiens regenter. Här hittar vi också den vackra St. Vitus-katedralen som faktiskt blev klar 1929 men ser ut att vara från 1500-talet.

Så sent som 1929 färdigställdes denna monumentala katedral. Imponerande!

Att se Prag från floden är också en fantastisk upplevelse och ger dig möjligheten att njuta av stadens vackra byggnader från ett annat perspektiv. Vill man slå på stort så kan man kombinera båtresan med god mat, men då sticker priset upp en hel del…fast det kan det kanske vara värt eftersom det mesta i Prag inte är speciellt dyrt.

ANNONS
ANNONS
En tur på floden ger ett annat perspektiv på den vackra staden.

Lite kuriosa: Visste du att alla stadsscener i Milos Formans (från Tjeckien) Oscarsbelönade film Amadeus från 1984 utspelade sig i Prag?