Kunden har alltid rätt. Jovisst. Men ibland är det nyttigt att höra vad de som verkligen ser oss i vardagen tänker – kassapersonalen som varje dag hälsar, scannar och löser våra små kriser.
Så tycker kassapersonalen egentligen om oss som handlar


Mest läst i kategorin
Här är kassaköns oskrivna etikett, rakt från dem som står där varje dag.
Kassapersonalen gillar inte en högljudd tjuv
Tina Holstad jobbar i en liten Ica-butik i Vega, Haninge kommun, och förklarar för DN det självklara: ”Vi finns här för kunderna, så lämna gärna saker till oss, så ser vi till att de hamnar rätt och att vi undviker svinn.”

Anna Lindskog-Hendin på Willys Vara Axet håller med. Om lösgodiset säger hon: ”Det är inte trevligt för någon, och självklart säger vi till när det händer.”
Det värsta är när sockersuget går före moralen. ”Det värsta är om kunderna stoppar godiset direkt i munnen: ’Oj, det slank visst ner en liten bit där’.”
Barn som lösgodisbanditer
Anna har barn själv och fattar kaoset, men lite hyfs vid hyllorna skadar inte. ”Står man som förälder och plockar lösgodis medan barnet äter från hyllorna bredvid är det inte så snyggt. Man har ändå ansvar för sitt barn”, säger hon.
”Känner man att det är kämpigt, så ta en banan.” För tydlighetens skull: Bananen är till barnet – inte till dig.

Kassabandets Tetris
Kassabandet är ingen fri yta för kaos. Lägg varorna snyggt, tänk Tetris och låt inte drickorna stå upp. ”Jag gillar inte när stora drickor står upp, för de ramlar lätt och gör ont att få på handen. Dessutom blir drickan skakad, vilket inte är särskilt kul för kunden.”
Plastpinnen är också en grej. Tina säger: ”Jag tycker att medmänskligheten i sådana små saker har försvunnit lite.”
Läs även: Stölder och hot skakar Ica-handlare – kräver krafttag

Kassapersonalen Ta ut hörlurarna
Hörlurarna. Vi måste prata om hörlurarna. Du kan sitta i jobbsamtal, men: ”Om någon ignorerar mig helt tycker jag att det är fruktansvärt otrevligt. Det räcker med en nick om man är inne i ett jobbsamtal.”
Glömda påsar? Inte så oskyldigt
Känner du dig smart när du ”glömmer” betala för påsen? Kassörskorna ser dig. Tina är snäll: ”Vi finns här för kunderna, så lämna gärna saker till oss, så ser vi till att de hamnar rätt och att vi undviker svinn.”
Anna är mer strikt i DN: ”Då brukar jag slå in den eller fråga: ’Hur många påsar tog du?’”
Ingen panik vid ”medges ej”
Vi har alla stått där. Kortet nekar, svetten bryter fram. Men slappna av – kassapersonalen dömer dig inte. Anna säger: ”Herregud, det kan hända vem som helst. Vi ställer bara varorna åt sidan, så kan du åka hem och hämta kortet. Det är ingen big deal.”
Om det blir teknikstrul uppskattar hon tålamod: ”Vi gör inget med flit – vi är här för kunden och vill väl.”
Läs även: Insiderhärvan på Ica – här är hovrättens dom

Självscanningens lotteri
Sticker systemet dig på fingret med en avstämning? Sucka inte. ”Avstämningar är vårt sätt att kontrollera att allt går rätt till. Jag önskar att kunder har förståelse för det, i stället för att sucka när det händer.”
Och systemet kan minnas: ”Har du gjort fel vid självscanningen någon gång, till exempel glömt att skanna en vara, kan systemet komma ihåg det och välja ut dig för kontroll igen.”
Visa väskan – och respekt för kassapersonalen
Passerar du kassan tomhänt? Visa gärna väskan, särskilt om den är stor. Tina säger: ”Vi ska inte rota runt i den, men om man visar den visar man att man inte har något att dölja.”
Sist men inte minst: respektera jobbet. ”Vem som helst kan inte sitta i kassan. Det krävs mycket för att arbeta publikt, hjälpa folk och ha tusen bollar i luften. Det är ett stort ansvar.”

Så slipper du skämmas i kassan:
• Ta ur hörlurarna.
• Ät inte godis innan du betalat.
• Stapla varorna snyggt.
• Lägg plastpinnen.
• Visa väskan om du går utan att handla.
• Minns att kassapersonalen faktiskt är din bästa vän när kortet säger ”medges ej”
Läs även: Coops djupa kris – förlusterna hopar sig

Viggo Cavling har skrivit om det goda livet sedan tidigt 90-talet. Först i den egna konsttidningen Beckerell, sedan följde Nöjesguiden, Dagens Nyheter, Resume, Svenska Dagbladet, Travel News och RES, bland annat. Allt enligt devisen gör man mycket får man mycket gjort. Gör man lite händer ingenting.

Viggo Cavling har skrivit om det goda livet sedan tidigt 90-talet. Först i den egna konsttidningen Beckerell, sedan följde Nöjesguiden, Dagens Nyheter, Resume, Svenska Dagbladet, Travel News och RES, bland annat. Allt enligt devisen gör man mycket får man mycket gjort. Gör man lite händer ingenting.