Dagens PS

Krogkrisen: Kändiskockarnas storhetstid förbi

kändiskockar
Kändiskockarnas tid kan vara förbi. På bilden Gordon Ramsay, känd och ganska arg kock i USA. (Foto: TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 07 sep. 2023Publicerad: 06 sep. 2023

I spåren av pandemin lämnar de mest kända profilerna branschen. Nu handlar det om kompetensbrist för restauranger, medan kändiskockarna hänger löst.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Atmosfären, känslan och upplevelsen. Alla goda skäl till att vi väljer en viss restaurang.

Vem som står i köket och chefar avgör dock inte lika mycket längre.

”Kändiskockens tid ligger bakom oss”, förklarade New York Magazines Grub Street under tisdagen.

En 360-gradig vändning sett till ett decennium sedan, då de restauranger som gällde synonyma var med sina kockar.

Nu är folk istället mycket mer intresserade av en restaurangs atmosfär, upplevelsen av att äta där och, naturligtvis, vad som står på menyn.

”Stort problem”

Samtidigt lider hela branschen av en stor kompetensbrist. Så även i Sverige, vilket Tillväxtverket påpekade så sent som i augusti.

”Svårast är det inom branscherna tillverkning och transport och magasinering. Även inom hotell och restaurang är andelen företag som har svårt att hitta rätt personal hög, vilket troligtvis beror på att många anställda lämnade restaurangbranschen under pandemin”, skrev det statliga verket då.

ANNONS

Senaste nytt

Pandemin orsak

ANNONS

Under covidåren lämnade kvalificerade medarbetare restaurangerna och sökte sig nya karriärvägar.

Många av dem har aldrig hittat tillbaka och de nya talangerna inte sökt sig dit, är sammanfattningen – i Sverige likväl som i USA.

”Vad som hände var att alla dessa supererfarna människor drog. Alla duktiga servitörer, souschefer, restaurangdriftare passade på att lämna, säger krögaren Michael Cecchi-Azzolina till Grub Street.

Inget dragplåster

Till och med kockar nickar instämmande i dessa påståenden.

”Jag kom fram i eran där kockens namn avgjorde till vilken restaurang du gick”, säger kocken Bobby Hellen till tidningen New York.

”Nu är det inte så”, konstaterar han.

Något som kan vara branschens eget fel eller åtminstone tv-seriernas, skriver Robb Report.

ANNONS

Medarbetare flyr restaurangernas låga löner, tuffa arbetstider, verbala övergrepp och hierarkiska uppbyggnad – och gästerna blir medvetna om allt det genom serier som ”The Bear”.

Läs även:

Varning för dolkstöt för restauranger

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
Hej egenföretagare! Ekonomisk trygghet även för dig.

Vet du om att du som egenföretagare får värdefull rabatt på försäkringar och avtal som medlem i Unionen? Kontakta oss så berättar vi mer.

Läs mer
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS