Detta vet vi om nya grillkrogen på Stureplan

Snart öppnar ännu en krog på Stureplan i Stockholm. (Foto: Fredrik Persson/TT)
Viggo Cavling
Viggo Cavling
Uppdaterad: 07 juli 2025Publicerad: 07 juli 2025

När Michael Anderssons år som Årets kock går mot sitt slut kliver han in i en ny roll: krögare på Stureplan. I september slår han upp dörrarna till Sperling & Co – en grillrestaurang i den lokal där Taverna Brillo gick i konkurs förra våren.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Läs även: Krönika: QR-koder förstör restaurangupplevelsen

En klassisk biff kan bli krogens största kassako. (Foto: Canva)

En grill mitt i hetluften

Att en grillkrog ska ta över just Brillos gamla lokaler kan verka som en revansch för hela kvarteret. Sperling & Co – döpt efter Sperlingens backe – blir en del av Stureplansgruppens fortsatta strategi: kända kockar, starka varumärken och en diskret men kraftfull ägarroll i bakgrunden.

Michael Andersson laddar för en ny grillkrog mitt i stan. (Foto: Pressbild)

Michael Andersson, som vann Årets kock 2024 med rekordpoäng, är inte orolig för konkurrensen från Niklas Ekstedts stjärnrestaurang runt hörnet. ”Det är en helt annan grej. Hos oss är grillen i fokus – men allt kommer inte att smaka grillat”, säger han till Di.

ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
PS Partner

För många IT-projekt misslyckas – här är misstagen du måste undvika

22 maj 2025

Frantzén blir granne – men ingen skrämsel

Flera stjärnkockar dras nu till Stureplan. Björn Frantzén har redan flaggat för att han ska öppna en ny grill 2026 – antagligen bara ett stenkast bort.

”Det är bara kul”, säger Michael Andersson. ”Mitt fokus är att göra Sperling & Co till en riktigt bra krog med mycket gäster och bra stämning. Vad som händer runt omkring får vi se.”

ANNONS

Ett klassiskt amerikanskt steakhouse har länge varit sinnebilden för restaurangvärldens kassako. Tänk generösa portioner, marmorerade biffar, robusta viner och en atmosfär av mörka träpaneler och vita dukar. En välskött grillkrog kan dra in enorma pengar – inte minst i USA där legendariska steakhouse som Peter Luger och Smith & Wollensky visar hur kött kan bli hårdvaluta.

Läs även: Global bojkott mot McDonald’s – tyst i Sverige

Stureplansgruppens vd och huvudägaren: Vimal Kovac. (Foto: Pressbild)

Stureplansgruppens tysta motor

Stureplansgruppen, med huvudägaren Vimal Kovac i spetsen, fortsätter sin modell: kocken fram i rampljuset, ägargruppen i kulisserna. Det är en strategi som Michael Andersson gillar.

”Vimal fattar att det är vi kockar som driver restaurangerna framåt. Vi måste vara ansiktet utåt.”

Exakt hur samarbetet ser ut rent ekonomiskt vill han dock inte avslöja. ”Jag tror att det kan se olika ut från fall till fall, men jag känner mig inte bekväm med att gå in på det.”

Taverna Brillo som drevs av konkurrenten Svenska Brasserier gick i konkurs. (Foto: Pressbild)

Vad blir skillnaden mot Brillo?

ANNONS

Varför ska Sperling & Co lyckas där Brillo gick i konkurs? För Michael Andersson handlar det om ryggraden. ”Vi har Stureplansgruppen bakom oss. Och vi ska skapa en plats som folk gillar, där de känner sig sedda.”

Det blir också en rejäl restaurang – runt 120 platser planeras i lokalen.

Läs även: Fredagskrönikan: Sluta förfölj landets krögare

Perfect Weekend Guide till Sperling & Co

– Planerad öppning: september 2025
– Plats: Taverna Brillos gamla lokal på Stureplan, Stockholm
– Ägare: Stureplansgruppen med Michael Andersson som frontfigur
– Koncept: Grillrestaurang med cirka 120 platser

Ett steakhouse i amerikansk stil är ofta rena vinstmaskinen. (Foto: Canva)

Världens mest lönsamma krogar

TAO Las Vegas: Ofta utnämnd till världens mest inkomstbringande restaurang med en kombination av asiatisk mat, stekar och nattklubb. Omsätter över 300 miljoner kronor per år.

Smith & Wollensky (New York): Klassiskt amerikanskt stekhus känt för skyhöga snittnotor och trogen affärspublik.

ANNONS

Peter Luger Steak House (Brooklyn): Legendariskt för sina T-bone steaks och gamla skolsystem med kontantbetalning – en symbol för att stekhusmodellen kan vara extremt lönsam.

The Old Homestead Steakhouse (New York): Över 150 år gammalt och fortfarande bland de krogar i USA som drar in mest per sittplats.

Mastro’s Steakhouse (USA): Flera enheter i USA som ofta toppar listor över restaurangbranschens största kassakor.

Läs även: Kompisgänget från Stureplan öppnar boutiquehotell på Rivieran

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Viggo Cavling
Viggo Cavling

Viggo Cavling har skrivit om det goda livet sedan tidigt 90-talet. Först i den egna konsttidningen Beckerell, sedan följde Nöjesguiden, Dagens Nyheter, Resume, Svenska Dagbladet, Travel News och RES, bland annat. Allt enligt devisen gör man mycket får man mycket gjort. Gör man lite händer ingenting.

Viggo Cavling
Viggo Cavling

Viggo Cavling har skrivit om det goda livet sedan tidigt 90-talet. Först i den egna konsttidningen Beckerell, sedan följde Nöjesguiden, Dagens Nyheter, Resume, Svenska Dagbladet, Travel News och RES, bland annat. Allt enligt devisen gör man mycket får man mycket gjort. Gör man lite händer ingenting.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS