Istanbul är staden som aldrig sover – men där du själv definitivt borde göra det. Annars orkar du inte med alla intryck.
Viggos topplista: En perfekt helg i Istanbul


Mest läst i kategorin
Istanbul: En stad i ständig rörelse
Många pratar om New York som staden som aldrig sover. Men Istanbul? Här har du tusentals år av rörelse. Du vaknar av måsarna som skriker ovanför Bosporen och somnar först när sista koppen svart te är urdrucken vid kajkanten. Med sina 20 miljoner invånare är Istanbul en myllrande kittel av öst möter väst, bysantinskt möter futuristiskt och ruiner samsas med samtidskonst.
Läs även: New Jersey – den sköna okända grannen

Här är våra bästa tips till en av världens häftigaste städer. Och tänker du nu att hit vill jag inte åka för då stödjer jag Erdogans förtryck av oliktänkande och oppositionen så ska du veta att en majoritet av stadens befolkningen inte röstar på hans parti. Ett besök i Istanbul puttar alltså landet i demokratisk riktning.
Torsdag: Flyg in i kaoset
Landar du på Sabiha Gökcen? Bra, då får du börja med en taxiresa i Istanbuls eviga trafikstockning. Taxi är charmigt – tills det är bråttom. Lokaltrafiken är billigare och pålitligare: färjor, trikk (helt enkelt spårvagn – eller tramvagn) och tunnelbana är din bästa vän.
Och ett tips: ta Tunel-funicularen eller F1 från Kabatas upp till Taksim – så slipper du svettas dig uppför stadens backar.
Läs även: Fiesta Forever: Därför är Cádiz Spaniens lyckligaste stad
Fredag: Konst, fisksnacks och Gatsby-middag
15.00: Börja på Istanbul Modern, ett storslaget museum i betong och stål precis vid Bosporens kant. Här hänger samtida turkiska verk som berättar om allt från migration till maskinintelligens. Missa inte takterrassen där måsarna samlas som vore de kulturkritiker.
16.30: Vandra in i Karaköy. Köp en balik durum hos Meshur Balikci Eyyup Usta – grillad fisk, granatäppelsirap och kryddor. Shoppa sedan bland antikbutiker i Cukurcuma eller feministböcker hos Frankestayn Kitabevi. Spana in Local Makers för silkesjalar och olivtvålar som får din resväska att lukta orientexpress hela vägen hem.
20.00: Arkestra är en restaurang som borde vara scenografi i nästa Great Gatsby-remake. En 60-talsvilla i Etiler där DJ:s snurrar vinyl i en palmprydd lounge. Testa katsu sando eller stone bass. Prisvärt? Nej. Minnesvärt? O ja.

Lördag: Från stor frukost till hammam
10.00: Turkisk frukost är ingen liten yoghurt med bär. Det är ett berg av bröd, ost, honung, oliver och ägg. Kahve6 är stället med bästa kahvalti och en växtfylld bakgård. Beställ menemen – äggröra med tomat och paprika – och du är redo för en ny dags Istanbul-kaos.
Namnet är en lek med ord: på turkiska betyder “kahve” kaffe och siffran 6 uttalas “altı” – så “kahvealtı” låter som ordet för frukost (kahvaltı). En liten språklig ordvits, alltså!
12.00: Nu blir det kulturhistoriskt. Hagia Sophia, Sultan Ahmed-moskén (Blå moskén), Basilica Cistern och Topkapi – allt ligger inom några hundra meter i Fatih. Turistfällor? Javisst. Men helt nödvändiga. Och passa på att äta pide hos Hocapasa Pidecisi – en stor platt brödpizza, perfekt innan nästa stopp.
15.00: Dags för kungligt spa. Zeyrek Cinili Hamam är en 1500-tals-hammam som renoverats för en förmögenhet. Du skrubbas, skummas och blir ren som en sultan. Avsluta med en kopp sherbet och köp med dig kryddor från Van Golu Gida tvärs över gatan.
Läs även: Världens vackraste slott – topp 5 som tar andan ur dig

Båt, bazaar och borek
18.00: Hoppa på en färja från Eminonu till Kadiköy. Den korta färden ger dig stadens bästa panoramavy för 40 lira. På andra sidan väntar Kadiköys marknadskvarter. Picklade grönsaker, borek med ost och Kadiköy Merkez Borekcisi – stanna och ät tills du stupar.
20.00: Släck törsten på Sevda Gazozcusu – en läskbutik för inhemska drycker. Här står turister och lokalbor i samma kö. För vad? För att påminnas om att socker är botten i alla människor, som Gunnar Ekelöf sa.
22.00: När natten är ung ska du tillbaka till Bomonti. Babylon och Yapi Kredi Bomontiada är stadens mest vibrerande innergård. Ta en öl på The Populist och kolla in Ara Guler-museet. Är du inte nöjd? Salon IKSV eller Blind har alltid något bra live.

Söndag: Sötsaker och ö-lugn
09.00: Baklava till frukost är inte fel. Karaköy Gulluoglu är originalet, Mahizer Baklava Karakoy är det nyskapande alternativet. Ät båda. Jämför. Diskutera vilket som är bäst medan du stirrar ut över vattnet.
10.00: Har du mer energi? Ta färjan till Princes’ Islands. På Buyukada finns inga bilar, bara cyklar, hästvagnar (snart förbjudna) och stigar kantade av ottomanska villor. Ät glass på Buyukada Sekercisi och avsluta med fisk på Secret Garden.
Viggos bästa extra-tips till Istanbul
- Mikla: Boka en kväll. Här händer det.
- Neolokal: Fine dining med utsikt. Kanske pretentiöst. Men ibland är det precis vad man behöver.
- Tunel-funicularen: Spara dina ben. Ta en kort linbana upp från Karaköy till Istiklal.
- Uber funkar, ibland: BiTaksi är det lokala alternativet – men vänta alltid för länge.
- Basilica Cistern: Ett underjordiskt, blinkande blått konstverk.

Perfect Weekend Guide – Istanbul
Missa inte:
– Färjan mellan Europa och Asien.
– Hammam och bazaar i Zeyrek.
– Bästa kebaben i Fatih.
– Konst på Istanbul Modern.
– Kadiköy för snacks och gatumat.
– Princes’ Islands för en paus.

Tuffa matregler: Detta är förbjudet ombord på flyget
När maten på flyget kostar mer än en hel lunchmeny på stan är det frestande att ta med eget käk ombord. Men reglerna för vad du får och inte får ta med är inte enkla. Här reder vi ut detta.

Viggo Cavling har skrivit om det goda livet sedan tidigt 90-talet. Först i den egna konsttidningen Beckerell, sedan följde Nöjesguiden, Dagens Nyheter, Resume, Svenska Dagbladet, Travel News och RES, bland annat. Allt enligt devisen gör man mycket får man mycket gjort. Gör man lite händer ingenting.

Viggo Cavling har skrivit om det goda livet sedan tidigt 90-talet. Först i den egna konsttidningen Beckerell, sedan följde Nöjesguiden, Dagens Nyheter, Resume, Svenska Dagbladet, Travel News och RES, bland annat. Allt enligt devisen gör man mycket får man mycket gjort. Gör man lite händer ingenting.