Ryanairs semesterkaos: 30 000 resenärer fast i Europa

Ryanair Air rage
Kaos i terminalen – tusentals resenärer fast i Frankrike.. (Foto: TT)
Viggo Cavling
Viggo Cavling
Uppdaterad: 04 juli 2025Publicerad: 04 juli 2025

Semesterdrömmen blev till strejkmaraton när Europas största lågprisjätte Ryanair tvingades ställa in över 170 flyg. Nu sitter tiotusentals passagerare fast i Europa – och ilska, anklagelser och förlorade miljoner sprider sig som en löpeld genom Europa.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Franska flygledare stänger luftrummet

Två franska fackförbund har dragit igång en tvådagarsstrejk för att protestera mot dåliga arbetsvillkor och föråldrad utrustning. Resultatet: en fjärdedel av flygen i Paris och hälften av avgångarna i Nice har stoppats. Det betyder att fler än 30 000 Ryanair-resenärer får parkera sin dröm om medelhavsstränder och rosévin i plastglas på flygplatsgolvet istället.

Ryanair ställer in Paris-flyg – strejkkaos på flygplats
Ryanair är ett av de bolag som drabbas när franska flygledare inte går till jobbet. Foto: TT
ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
PS Partner

För många IT-projekt misslyckas – här är misstagen du måste undvika

22 maj 2025

Dominoeffekt för hela Europa

Strejken slår inte bara mot Frankrike. Ryanair bekräftar att massor av flyg som passerar franskt luftrum på väg mot Storbritannien, Irland, Spanien och Grekland nu är inställda eller försenade. Det här är långt ifrån första gången Europas mest omstridda luftrum släcker semesterlyckan för tusentals svenskar – men trycket på EU att få stopp på kaoset växer.

O’Leary rasar: ”Håller familjer som gisslan”

Michael O’Leary, Ryanairs ständigt frispråkige vd, vädrar sitt missnöje med en välkänd retorik: ”Det är obegripligt och helt orättvist mot EU-resenärer som åker på semester.” Han anklagar de franska flygledarna för att hålla Europas semesterfamiljer som gisslan – och passar samtidigt på att ge EU en känga för att de inte kan skydda det fria luftrummet.

Franska regeringen tappar tålamodet

Samtidigt rasar Frankrikes transportminister Philippe Tabarot mot fackens krav, som han beskriver som ”oacceptabla”. Enligt honom kan de pågående strejkerna kosta transportsektorn miljontals kronor mitt under sommarens mest intensiva resehelger.

ANNONS

– Att ständigt välja datum som orsakar mest olägenheter för passagerarna verkar inte vara rätt väg att gå, säger han till Le Monde.

Flyg
Flygledare runt om i Europa prioriterar alltid säkerheten – även om det leder till köer i luften och sena ankomster på marken. Foto: Beth A Keiser, AP

Därför strejkar flygledarna

Men det är ingen slump att Frankrikes flygledare trycker på pausknappen just nu. Bakom protesterna ligger åratal av kronisk underbemanning, ett planerat nytt incheckningssystem, föråldrad teknik och arbetsmiljöproblem som beskrivs som direkt giftiga. På fredagen väntas kaoset förvärras: DGAC – den civila luftfartsmyndigheten – har redan beordrat att upp till 40 procent av flygningarna från Paris och Beauvais måste strykas.

Semesterkaoset lär inte bli det sista

För Europas resenärer är det bara att bita ihop – eller boka om. För Ryanair är det ännu en påminnelse om hur sårbart Europas flygtrafiksystem är. Och för de som fortfarande drömmer om en perfekt weekend: packa tålamodet i handbagaget, och kanske en extra pocketbok.

Perfect Weekend Guide till kaoset hos Ryanair

  • Över 170 Ryanair-flygningar inställda.
  • Mer än 30 000 passagerare drabbas.
  • Flygledarstrejken gäller brist på personal, gammal teknik och arbetsmiljön.
  • Frankrikes transportminister rasar mot facken.
  • Ryanairs vd Michael O’Leary kallar strejken för ”gisslantagning”.
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Viggo Cavling
Viggo Cavling

Viggo Cavling har skrivit om det goda livet sedan tidigt 90-talet. Först i den egna konsttidningen Beckerell, sedan följde Nöjesguiden, Dagens Nyheter, Resume, Svenska Dagbladet, Travel News och RES, bland annat. Allt enligt devisen gör man mycket får man mycket gjort. Gör man lite händer ingenting.

Viggo Cavling
Viggo Cavling

Viggo Cavling har skrivit om det goda livet sedan tidigt 90-talet. Först i den egna konsttidningen Beckerell, sedan följde Nöjesguiden, Dagens Nyheter, Resume, Svenska Dagbladet, Travel News och RES, bland annat. Allt enligt devisen gör man mycket får man mycket gjort. Gör man lite händer ingenting.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS