Problem i flygbranschen leder till högre priser

Uppdaterad: 05 juni 2023Publicerad: 05 juni 2023
flygbiljett
Det är resenärerna som får bära bördan när flygbolagen dras med nya kostnader. (Foto: Youtube)

Flygbranschen kan drabbas av nya störningar i sommar genom bland annat strejker. Det kommer isåfall leda till högre flygpriser menar IATA:s generaldirektör.

ANNONS
ANNONS

Förra sommaren är något som flygindustrin helst inte vill uppleva igen. Flygplatser runt om i Europa och USA drabbades av långa köer och kaos, när det saknades personal och strejker inleddes. Restrycket kommer snart öka igen när vi bland annat ska besöka Medelhavets stränder, och det oroar flygbolagen som tror att kaoset från förra sommaren kan återupprepas, bland annat på grund av nya strejker, skriver DN.

Flygbolagen har läget under kontroll

Den internationella flygbranschorganisationen IATA:s generaldirektör Willie Walsh tror dock att flygbolagen kommer ha läget under kontroll, eftersom de har haft så mycket tid att förbereda sig.

“Jag är relativt säker på att vi kommer kunna ta oss igenom den här säsongen utan alltför mycket störningar”, uppgav Willie Walsh på söndagen i Istanbul där IATA:s årliga konferens inleddes.

Han är dock inte lika positivt inställd när det gäller ett annat orosmoln i branschen. Efter förra sommarens kaos är det allt fler resenärer som vill se att flygbolagen betalar för förseningar och inställda flyg, och både Kanada och EU ser nu över vad som ytterligare kan göras på området.

ANNONS
ANNONS

Resenärer får betala

Men sådana skyldigheter gentemot flygbolagen kommer enbart drabba resenärerna själva i slutändan menar Willie Walsh.

“Ju fler kostnader flygbolagen behöver ta på sig på grund av problem utanför deras kontroll, desto mer kommer det reflekteras i biljettpriserna.”

Läs även: Därför vill flygbolag att du väger dig innan du flyger

Läs även: Det våras för flygbolagen – lyfter efter pandemin

ANNONS
ANNONS
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

ANNONS
ANNONS