Vad gör de mest hyllade kockarna i New York när de själva är lediga? Svaret är lika brokigt som staden de verkar i – en blandning av hål i väggen, gamla favoriter och några riktigt vassa nykomlingar.
Här äter de bästa kockarna i New York själva


Mest läst i kategorin
Här är deras egna favoriter. En sorts Perfect Weekend Guide – men för kockar.
Läs även: Viggos topplista: Stockholms bästa takbarer

Dumplings, wonton och wok i New York
Flera av kockarna dras till Chinatown för tröstmat och smakminnen från förr. Vijay Kumar från Semma älskar Wu’s Wonton King (165 East Broadway) där han alltid beställer krabbriset. “Det är högljutt, kaotiskt och alldeles underbart.”
Anthony Ha från Ha’s Snack Bar föredrar Uncle Lou (73 Mulberry Street): “Wok-mästarna levererar både klassiska kinesiska rätter och perfekt General Tso chicken. Något för alla.”
Och Jerald Head från vietnamesiska Mắm? Han är beroende av peanut noodles från Shu Jiao Fu Zhou (295 Grand Street): “Jag äter där fyra gånger i månaden. Minst.”

Queens för hela slanten
Queens visar sig vara en oväntad darling bland stjärnkockar. Dria Atencio hyllar familjedrivna Little Pepper (18-24 College Point Blvd): “Första gången jag åt där började jag applådera. Och sen gjorde alla det.”
Don Peppe i South Ozone Park (135-58 Lefferts Blvd) är Amit Maheepats val: “Baked clams och tomahawk steak – som att vara tillbaka i barndomen.”
Och så har vi klassikern Telly’s Taverna i Astoria (28-13 23rd Ave) där Nasim Alikhani firat allt från bröllopsdagar till persiska högtider.
Läs även: Tristin Farmer hyllar Frantzén – med tasting menu i Tivoli

Brooklyn: bröd, crudo och varma minnen
I Fort Greene lyser Sailor (228 DeKalb Avenue) starkt. Suzanne Cupps från Lola’s beskriver restaurangen som en helhetsupplevelse: “Allt från brödet med purjolökssmör till kycklingen var perfekt.”
Place des Fêtes (212 Greene Avenue) får beröm av Aretah Ettarh på Gramercy Tavern: “Vinlistan, vibbarna, maten – alltid toppklass.”
Och för riktig kvartersromantik tipsar Jess Shadbolt från King om Roman’s (243 DeKalb Avenue): “Silkiga pastarätter, låg belysning och cocktails som får dig att stanna hela kvällen.”
Manhattans mix: elegans, hetta och nostalgi
Vill du imponera? Satsa på Fish Cheeks (55 Bond Street), säger Kwame Onwuachi: “Scallops i curry, krispiga zaab zaab wings och ångad branzino. Allt är wow.”
Alex Raij från Txikito gillar Raku (342 East Sixth Street): “Enkla men smakrika nudelrätter som känns som ett spa för själen.”
Och för lite Upper East Side excess? Brooks Headley från Superiority Burger föreslår Le Bilboquet (20 East 60th Street): “Folkspaning i världsklass. Och ja, Cajun-kycklingen är obligatorisk.”
Beyond Manhattan – Staten Island och Williamsburg
Shaw-naé Dixon tar färjan till Raval Steakhouse (12 Minthorne Street) för Cajun-ribeye “full av smak och passion”. Ali Saboor hyllar Pomp and Circumstance (577 Lorimer Street) för deras pita och bottarga-dipp. Och Karina Garcia väljer Thai Diner (186 Mott Street): “Retro, tryggt, innovativt. Som en varm kram.”
Läs även: Här är New Yorks 10 bästa restauranger

Perfect Weekend Guide: 5 favoriter i New York att börja med
Wu’s Wonton King
Loud, proud och alltid värt väntan. Beställ krabbriset och luta dig tillbaka.
165 East Broadway, Manhattan
Little Pepper
Sichuan med själ. Cumin lamb och applåder till kocken ingår.
18-24 College Point Blvd, Queens
Fish Cheeks
Modern thailändare som slår det mesta – perfekt för dejten eller vänmiddag.
55 Bond Street, Manhattan
Sailor
Brooklyns nya darling. Beställ allt. Särskilt purjolökssmöret.
228 DeKalb Avenue, Brooklyn
Roman’s
Den där restaurangen du alltid önskat låg i ditt kvarter. Nu gör den det – om du bor i Fort Greene.
243 DeKalb Avenue, Brooklyn
Källa:“New York City’s Best Chefs Pick Their Favorite Restaurants”

Viggo Cavling har skrivit om det goda livet sedan tidigt 90-talet. Först i den egna konsttidningen Beckerell, sedan följde Nöjesguiden, Dagens Nyheter, Resume, Svenska Dagbladet, Travel News och RES, bland annat. Allt enligt devisen gör man mycket får man mycket gjort. Gör man lite händer ingenting.

Viggo Cavling har skrivit om det goda livet sedan tidigt 90-talet. Först i den egna konsttidningen Beckerell, sedan följde Nöjesguiden, Dagens Nyheter, Resume, Svenska Dagbladet, Travel News och RES, bland annat. Allt enligt devisen gör man mycket får man mycket gjort. Gör man lite händer ingenting.