Dagens PS

De bästa tipsen för en lyckad roadtrip

bilresa
Följ expertens tips för en minnesvärd bilresa. (Foto: Fredrik Sandberg / TT)
Julia Lundberg
Julia Lundberg
Uppdaterad: 04 juni 2024Publicerad: 06 juni 2024

Är du sugen på att ge dig ut på en bilresa men känner dig överväldigad av planeringen? Nu kan du pusta ut. Här listar vi de allra viktigaste punkterna att tänka på när du planerar en längre roadtrip.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Bilresor blir allt vanligare. Enligt en enkätundersökning som gjordes på uppdrag av Momondo har sökningar efter hyrbilar i Europa ökat med 30 procent.

Detta speglas i den höga andelen svenskar som planerar att ge sig ut på en bilresa i sommar, hela 20 procent.

Tillhör du en av dem? Se då till att du tar del av dessa tips innan du ger dig iväg.

roadtrip hund
En bilresa är det perfekta alternativet för den som vill ta med husdjuret på äventyr. (Foto: Fredrik Sandberg/TT)

1. Planera din resväg

Du bör, innan du ger dig iväg, planera den rutt du vill åka. Det är helt okej att inte veta exakt, och därmed lämna rum för spontana stopp och utflykter.

Däremot är det bra om du på ett ungefär vet vilken väg du ska ta för att nå din slutliga destination, men även vilka stopp du vill göra på vägen.

ANNONS

Senaste nytt

2. Gör en bilkontroll

ANNONS

När du ska ge dig ut i en bil, din egen eller hyrbil, bör du alltid kontrollera att fordonet håller måtten för en lång bilresa. Detta gäller det självklara, så som däcktryck och oljenivå, men även det mer specifika som berör den rutt du har valt.

Är din bil kapabel av att köra på guppiga grusvägar, i branta backar eller på snabba motorvägar? Oavsett vilken väg du väljer, bör du alltid ha med verktyg och extradelar som kan komma att behövas.

3. Sätt upp en budget

Innan du ger dig av på ditt äventyr är det bra om du har satt upp en resebudget. Detta för att ha koll på hur mycket pengar du beräknas spendera under tiden du är på språng. Det kan också vara en bra idé att ha en nödkassa med pengar, om någon oväntad kostnad skulle dyka upp.

Det underlättar även om du i förväg har kollat upp var, när och hur mycket du ska tanka. Är det mer prisvärt att tanka på macken i början av resan, eller finns det en billigare några timmar in? Är det någon del av sträckan som inte har några bensinmackar som du måste vara förberedd på och fulltankad inför?

4. Packa medvetet

Oavsett vilken typ av resa du ska göra är det alltid bra att sikta på att packa så smart och smidigt som möjligt. Det är viktigt att inte packa bilen alltför tungt, utan försök hålla dig till absoluta nödvändigheter för resan så som kläder, mediciner och toalettartiklar.

Tänk även på att få med dig ett första hjälpen-kit, då du aldrig vet när detta kan komma att behövas under din bilsemester.

ANNONS

Se nu till att du tar med dig dessa tips inför din kommande semester så önskar vi dig en riktigt trevlig bilresa.

Kör försiktigt!

Läs även:

Topplista: Här är årets bästa turistland. Dagens PS

De 10 billigaste elbilarna just nu. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Julia Lundberg
Julia Lundberg

Frilansskribent på Dagens PS sedan 2023 som bevakar mat, vin och krogar.

Julia Lundberg
Julia Lundberg

Frilansskribent på Dagens PS sedan 2023 som bevakar mat, vin och krogar.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS