Pandemin visade att det faktiskt går att arbeta hemifrån, och det har blivit allt mer populärt. Nu har trenden tagits till nästa nivå – distansarbete på tropiska öar.  

ANNONS

Marknaden för distansarbete har tagit över världen. Idag finns företag såsom Airbnb, som gör det möjligt för anställda att arbeta vart som helst, närsomhelst.

Företag som Tesla kan snarare ses som undantaget, där vd Elon Musk har sagt att om anställda inte dyker upp på kontoret en dag kommer han att anta att de sagt upp sig.

Varför inte jobba på Bali?

Den nya moderna affärsresenären lever ett rofyllt nomadliv och jobbar på distans från sin laptop på exotiska öar. Som affärsresenär bor och arbetar man utomlands under längre tidsperioder och kan spendera flera månader eller till och med år ute på vift.

David Abraham insåg att det måste finnas en marknad för den här typen av distansarbete, när han satt och jobbade på sin bärbara dator på Starbucks tillsammans med flera andra i samma situation.

Han tänkte genast, varför kunde de inte vara på en härligare plats och jobba istället, typ som Bali?

Idag driver Abraham företaget Outpost, som tillhandahåller tillfälliga bo- och arbetsplatser för distansarbete i Indonesien och Sri Lanka.

ANNONS
ANNONS

Snorkla efter Zoom-mötet

Internet fungerar också så pass bra idag på de flesta avlägsna hotell att det fungerar rent praktiskt, vilket tidigare varit ett problem.

“Men det främsta försäljingsargumentet är ändå själva ön”, säger Thomas Despin, grundaren av hotellet Reconnect som ligger på ön Buka Buka i Indonesien. Mellan zoom-möten kan gästerna gå iväg en stund och snorkla och eller lägga sig på stranden med en bra bok.

Olika regler i olika länder

Det finns egentligen bara ett problem med den här typen av distansarbete, och det är hur lagligt det egentligen är att vara utomlands och arbeta under en längre period.

Olika länder har sina egna regler. Sedan 2019, när trenden började ta form, introducerade flera länder ett typ av visum som tillåter människor att komma och bo och arbeta i landet ett par månader eller till och med år. 

I Mauritius och Seychellerna kan man till exempel bo i ett år, men få möjligheten att förnya kontraktet ytterligare ett år, och i Bahamas kan man bo och jobba hemifrån i upp till tre år.

Thailand i spetsen

Även Thailand har börjat experimentera med program som ska attrahera mer långvariga affärsresor. Landet har alla förutsättningar för att bli ett av de populäraste länderna för den moderna affärsresenären. 

ANNONS
ANNONS

“Internet i Bankok och i de flesta storstäder är snabbt”, säger Thailands turistminister Phipat Ratchakitprakarn, och tillägger att landet också erbjuder den typ av service och atmosfär som man behöver för att kunna fokusera i hemarbetet.

Dessutom är levnadskostnaderna i Thailand relativt låga, jämfört med närliggande länder. Thailand beskattar heller inte de som bor och arbetar i landet men är anställda utomlands. 

Läs hela artikeln på Bloomberg.

Läs mer: Coronaläget i Europa – se upp innan resan