Pandemin har äntligen lagt sig och Europa kryllar av turister. Men vissa länder har fortfarande restriktioner och strikta regler för inresande. Café har sammanställt vad som gäller för tio europeiska länder.

ANNONS

Innan man beger sig ut på resa i Europa i sommar är det viktigt att komma ihåg att vissa länder fortfarande har restriktioner mot Covid-19. Därför bör man som resenär hålla sig uppdaterad kring de regler som gäller i landet man ska till. 

Sajter som är bra att ha koll på är Sweden Abroad, som visar vad som gäller för respektive land, Svensklistan, som man kan skriva upp sig på inför en resa, och Hallå Konsument, som informerar om resenärens rättigheter.

Frankrike

Frankrike har i nuläget krav på ett giltigt vaccinationsbevis för de som reser in i landet och är över 12 år. Barn mellan 12-18 år behöver ha två doser, och de som är över 18 måste ha 3 doser i beviset. 

Är man ovaccinerad måste man visa upp ett negativt PCR-test, ett negativt antigentest eller ett tillfrisknandebevis som är max sex månader gammalt. Munskydd är dessutom obligatoriskt på sjukhus och apotek. 

Danmark

Danmark är ett av de länder i Europa med minst restriktioner just nu. Här krävs inget covidpass vid inresa, men däremot kan privata aktörer sätta sina egna krav om de vill. Samma sak gäller munskydd.

Storbritannien

Precis som Danmark har Storbritannien inga krav på covidpass eller självisolering, men privata aktörer har rätt att sätta sina egna krav gällande munskydd. Det kan därför vara en god idé att packa med ett gäng skydd, för säkerhets skull. 

ANNONS
ANNONS

Tyskland

Tyskland har heller inga krav på covidpass och självisolering. Däremot är det obligatoriskt att bära munskydd i kollektivtrafiken och på flyg och tåg.

Portugal

Precis som Frankrike är Portugal ett av de länder i Europa med mest restriktioner. Här finns krav på giltigt covidpass vid inresa och regeln gäller för alla som är 12 år och äldre. Är man ovaccinerad måste man uppvisa negativt PCR-test eller antigentest. 

Munskydd är dessutom obligatoriskt i kollektivtrafiken, på sjukhus, apotek och även i taxi – vilket gäller för alla som är 10 år och äldre.

Grekland

I Grekland finns inga krav på att visa covidpass vid inresa, men testar man positivt för viruset under resan måste man isolera sig i minst fem dagar. Munskydd är obligatoriskt i kollektivtrafiken. 

Italien

I nuläget krävs inget covidpass för att resa in i Italien. Däremot har landet en del krav på självisolering och munskydd. 

Testar man positivt under resan måste man isolera sig i tio dagar och sedan uppvisa ett negativt test för den lokala hälsomyndigheten innan man kan åka hem. Munskydd måste dessutom bäras i kollektivtrafiken.

Kroatien

Gällande Kroatien finns inga krav på att uppvisa covidpass, men som resenär rekommenderas man ändå att fylla i ett formulär innan man anländer. Det finns inga krav på självisolering och munskydd måste bäras endast på sjukhus.

ANNONS
ANNONS

Turkiet

Turkiet har i nuläget inga restriktioner alls, förutom att man måste bära munskydd på sjukhus.

Österrike

Österrike har varken krav på covidpass eller självisolering, men man måste bära munskydd på sjukhus och apotek. I Wien är munskydd även obligatoriskt i kollektivtrafiken.

Läs hela artikeln om vad som gäller för de olika länderna i Europa på Café.

Läs mer: Skippa flyget – kör en roadtrip i sommar