Dagens PS

Tummen upp för hållbart och schweiziskt vin

vin
Problem i försörjningskedjan och ökade kostnader gör att vinproducenterna fortfarande är under ekonomisk press. (Foto: TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 13 jan. 2023Publicerad: 13 jan. 2023

I år kommer du att få höra mer om mindful drinking, hållbara vinförpackningar och vin från Sicilien, Schweiz och även rymden.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Vinnyheter 2022 var både oroande och positiva. Än en gång påminde brännande hetta, rekordstor torka, vårfrost, hagelstormar och skogsbränder vinodlare om det allvarliga hotet och kostnaderna för klimatförändringarna, som kommer att orsaka mer eko-ångest 2023.

På den positiva sidan tar vinodlare och drickare hållbarhet alltmer seriöst, och fler innovationer och anpassningar kommer, skriver Bloomberg i en exposé.

Ekonomisk oro

Ändå finns det ekonomisk oro hos producenterna. Problem i försörjningskedjan och ökade transportkostnader tog hårt i fjol. Och inflation betyder att vi kommer att jaga efter värden och fynd.

Även när priserna stiger, kom ihåg: Ultrapremium-viner kan vara en relativt prisvärd sak att unna sig, jämfört med andra lyxvaror.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Växer snabbt

Ett av de snabbast växande segmenten inom vinindustrin är den nya wellness-kategorin och “mindful drinking” är dess mantra. Varumärken med en “bättre för dig, din gemenskap och jorden”-mentalitet blomstrar.

Särskilt yngre vinälskare har dragit ned på sitt drickande. När de väl dricker vin letar de gärna efter “hälsosammare” ekologiska viner med lägre alkoholhalt.

Alkoholfritt växer

En nyligen genomförd 10-länders studie av IWSR Drinks Market Analysis fann att försäljningen av drycker utan och lågalkohol 2022 översteg 11 miljarder dollar, upp från 8 miljarder dollar 2018.

Det är fortfarande nisch, men IWSR förutspår att ingen och låg alkoholkonsumtion kommer att öka med en tredjedel till 2026.

Bland de nya varumärkena på amerikanska hyllor 2023 kommer mousserande viner utan alkohol.

ANNONS

Schweiziskt vin på hyllorna

Flaskor från det lilla Schweiz har saknats i handlingen – fram till nu.

I år på hyllorna kommer du därför att se många fler av de bästa röda och vita från landets över 200 inhemska druvor, tack vare reklaminsatserna från butiksimportörer och schweiziska vinodlare i den yngre generationen.

Läs även: Nya hälsotrenden: Rött vin och hudvård 

Läs även: Lista: Så vet du hur mycket dricks du ska betala

ANNONS
ANNONS
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS