Så mycket alkohol dricker svensken i skidbacken

Uppdaterad: 21 feb. 2023Publicerad: 21 feb. 2023
Alkohol
En öl i skidbacken kan verkligen förhöja semesterkänslan. (Foto: Carlsberg)

Sportlovet är nära och skidåkning och friluftsliv hägrar. Kanske också den där ölen i skidbacken, som var femte svensk gärna unnar sig mellan åken enligt en färsk undersökning. Men hur ser medel-Svensson egentligen på alkohol och skidåkning och vad är att betrakta som lagom?

ANNONS
ANNONS

Enligt en Sifoundersökning genomförd på uppdrag av Carlsberg Sverige är de vanligaste anledningarna till att vi gärna njuter av en öl eller ett glas vin i skidbacken att det smakar bra, men också att det är kopplat till något socialt och förhöjer vår semesterkänsla.

Tittar vi istället på varför ungefär hälften av de svenska sportlovsfirarna mellan 18 till 79 år alltid avstår alkohol under skidåkningen är den främsta anledningen till det olycksrisken, att man ska ta bilen från backen eller bara finner det allmänt olämpligt.

Bland de som ändå väljer att ta den där ölen uppger 15 procent att de gör det ibland, medan antalet personer som gör det ofta är betydligt färre och ligger på 2 procent.

Hur mycket alkohol är lagom?

En titt på könsfördelningen visar att män tenderar att dricka alkohol oftare i backen än kvinnor. Framförallt då män i åldersgruppen 50 till 64 år, som uppger att de ibland, ofta , eller mycket ofta, ger sig ut i pisten efter att ha druckit alkohol.

På frågan hur mycket alkohol det ska vara tillåtet att dricka i samband med utförsåkning, svarade en majoritet att ett standardglas, motsvarande en starköl eller ett glas vin är en rimlig mängd, medan en av fem skidåkare förespråkade en nolltolerans.

ANNONS
ANNONS

Medvetna val utifrån situation

Så hur ska man som utförsåkare och livsnjutare resonera kring alkohol?

“Man ska självklart kunna unna sig en öl när man är på fjällsemester, men det handlar om att göra medvetna val utifrån situation och mängd”, säger Henric Byström, kommunikationsdirektör på Carlsberg Sverige.

Han understryker samtidigt hur viktigt det är att inte utsätta sig själv eller andra för olycksrisker.

Alkohol Dryckeskollen visar att män tenderar att dricka oftare i skidbacken än kvinnor. (Foto: Carlsberg)

Alkoholfritt på frammarsch

För dig som vill vara hundra procent skärpt i backen kan förstås alkoholfri öl vara ett smart val.

ANNONS

En trend som vuxit sig starkare i skidbacken, enligt Dryckeskollen, som visar att var fjärde svensk har valt att dricka alkoholfri öl i samband med utförsåkning under de senaste tolv månaderna.

Totalt sett har årskonsumtionen av alkoholfri öl gått upp från 5 miljoner liter till över 20 miljoner liter, vilket talar för att alkoholfria alternativ är på frammarsch, både i och utanför skidbacken.

Tre tips för säkra åk

Med det sagt kan ett annat alternativ förstås också vara att spara ölen eller vinet till after skin – när du ställt undan skidorna.

Här bjuder vi på ytterligare några självklara, men likväl viktiga tips för säker och njutbar skidåkning. Se upp i backen!

1. Använd alltid hjälm och ryggplatta.

ANNONS

2. Tänk på att hålla koll bakåt i skidbacken.

3. Gör medvetna val och visa hänsyn.

Dryckeskollen är en undersökning som genomförts i Sifo-panelen av Kantar Public på uppdrag av Carlsberg Sverige.

Vill du läsa mer om snö- och friluftsliv? Så här enkelt tar du del av Dagens PS kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs även: Bästa backresturang i Åre 2023

Läs även: Hundspann – ett vinteräventyr att minnas

ANNONS
ANNONS
ANNONS
ANNONS