Dagens PS

Så matchar du "helan" med sillen

brännvin
Det finns en nubbe för alla smaker på buffébordet. (Bild: Anora Group)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 21 juni 2022Publicerad: 21 juni 2022

Att sill och kryddat brännvin hör midsommar till kan vi nog vara rörande överens om, men vilka snapsar lämpar sig egentligen bäst till respektive sillsort? Här är tips på hur du matchar helan med sillen och lyfter smakkombinationerna på årets midsommarbuffé. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Kryddat brännvin, eller akvavit har en given plats på det traditionella midsommarbordet, precis som sill, ost och färskpotatis. Som dryckestradition har vi anammat akvavit i åtminstone femhundra år, vilket slår tillverkningen av exempelvis whisky och andra ädla drycker.

I Sverige behöver kryddat brännvin innehålla kummin eller dill för att passera som akvavit. Smaker som matchar den nordiska gastronomin på bästa sätt. Inte minst då sill och lax som båda är ganska feta och salta.

Sill kommer också i många skepnader och kan serveras både syrlig, söt och krämig. En smakpalett som med små medel kan lyftas fram när du matchar sillen med snaps. Här är några enkla tips som får både sillen och nubben att glänsa.

Svenska nubbar är ett smakpaket som rymmer tio olika snapsar. (Bild: Anora Group)

Kummin till syrligt och sött

Till inlagd sill som till exempel lök- och glasmästarsill är en akvavit med tydlig smak av kummin att rekommendera eftersom den gifter sig fint med sötman och syrligheten i sillens lag.

Här kan klassiker som O.P. Anderson, Gammal Norrlands Akvavit och danska Aalborg Taffel från 1846 göra jobbet. Till matjessillen väljer du med fördel Rånäs Brännvin vars kryddning med pomerans och kanel ligger nära sillens egna smaker.

De mer gräddiga och krämiga sillinläggningarna på midsommarbordet som till exempel senaps- och kräftsill kan i sin tur fungera bra med en mildare snaps som Läckö Slottsaquavit eller Kryddgårdens Flädersnaps.

ANNONS

Två somriga och smakrika snapsar som båda ingår i smakpaketet Svenska Nubbar, som består av totalt tio olika sorters småflaskor akvavit och kryddat brännvin.

Tips! En vanlig missuppfattning är att snaps ska förvaras i frysen och serveras iskall, vilket gör att de fina smakerna går förlorade. Prova därför att servera nubben rumstempererad eller källarsval i år.

ANNONS

Senaste nytt

Mild snaps till gravlaxen

Så till den gravade laxen som i likhet med sillen har en självklar plats på festbordet vid svenska högtider och även den går bra ihop med mildare snapsar som till exempel Östgöta Sädesbrännvin, O.P. Anderson Klar Aquavit eller O.P. Anderson Petronella, som har en lägre alkoholhalt.

Serverar du även rökt lax kan du istället gå för en mer kraftfull akvavit som lagrats på fat. Bra exempel på det är Herrgårds Aquavit, Lysholms Linie Aquavit eller Gammel Opland.

Fatlagrat till västerbotten

Ingen midsommar utan västerbottenost, som tillsammans med fatlagrad akvavit med tydlig kumminsmak utgör en fantastisk smakkombo. Här finns flera spännande alternativ att välja bland som till exempel Gammal Norrlands Akvavit, Lysholms Linie Aquavit eller O.P. Anderson Björk, som får sin fatkaraktär från björkknoppar.

Sist men absolut inte minst vegetariskt, ett växande inslag på buffébordet. Här är dryckesregeln enkel – ju mildare mat desto, mildare kryddat brännvin. På samma sätt kan du resonera med kryddstarka rätter. En bra matchning till det vegetariska får du också om du utgår från en akvavit gjord på dill, citron, fänkål eller apelsin.

ANNONS

Tips! För de som föredrar alkoholfritt till midsommar finns O.P. Anderson Alkoholfri Snaps mixpack med O.P. Original, Petronella och Klar.

Samtliga av dessa nubbar finns hos Systembolaget, varav några är en del av deras beställningssortiment.

Läs även: Koskenkorva 7 Botanicals – ett säkert sommartecken

Läs även: Sveriges mästerkocks bästa sillrecept

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS