Det börjar dra ihop sig till den tiden på året då det vankas glögg. Kanske också en och annan skummande julöl? Här är några av de juliga dryckerna på temat som det skrivits om i veckan.

ANNONS

Glöggsäsongen är här och den är intensiv! Bara i år väntas Systembolaget sälja 2,5 miljoner liter glögg.

En ansenlig mängd som ska slås ut på ett brett urval av det kryddiga, söta vinet som i år kompletterats med 34 nya sorter och en smakpalett som rör sig från New Orleans till Norrtälje.

Så vilken glögg ska du satsa på i år?

Glögg som sticker ut

För Per Styregård, vinkrönikör på Dagens Industri är valet inte helt okomplicerat, men faller på tre spännande alternativ som han ändå anser sticker ut i hakan glöggdjungeln.

Först ut är ”Brännland Iscider Ember Glögg”, en kryddig glögg som bjuder på såväl alkoholhetta som toner av kanel, äppelskal och mandelmassa.

ANNONS
ANNONS
Glögg
Brännland Iscider Ember Glögg smakar både kanel och mandelmassa. (Foto: Systembolaget)

Italien möter Åre

Nummer två på Styregårds lista heter ”Glögg di Arancio Numero Due”. En italiensk uppstickare som för tankarna till negroni, vilket gör den till en utmärkt aperitif i jul.

Sist men inte minst, alkoholfria ”Sav Glöd Alkoholfri”. En frisk och fräsch glögg från Åre, som med fördel kan serveras både varm och kall. Varför inte i skidbacken?

glögg
Winter Ale från Poppels Bryggeri döljer sig bakom lucka nummer sjutton i DN:s ölkalender. (Foto: Systembolaget)

Från IPA till porter

Julen är förstås inte bara glögg. Även öl har sin självklara plats på julbordet. Något som Dagens Nyheter denna vecka valt att uppmärksamma med en julölskalender och 24 sorters öl.

En spännande samling öl som rymmer såväl IPA som porter. Däribland en trevlig ”Julporter från Örebro Brygghus”, bakom lucka nummer nio, som bjuder på både sötma och sälta.

Öl med apelsin

Bakom lucka nummer tolv finner du en ”Hyllipan Apelsin från Hyllie Bryggeri”, en spännande öl, som precis som etiketten utlovar, är sprängfylld med apelsin. Gott, tycker DN:s recensent Sanna Lindberg.

ANNONS
ANNONS

Ett riktigt bra matöl finner du enligt Lindberg bakom lucka nummer sjutton. Namnet är ”Winter Ale från Poppels Bryggeri” och smaken rund och återhållsam med väl avvägd beska.

Vill du läsa mer om mat och vin? Så här enkelt skaffar du vår kostnadsfria nyhetstjänst!

Läs även: Veckans rätt: Den perfekta sillen till O.P. Anderson [Dagens PS]