Klassisk öl sänker alkoholhalten – för att möta efterfrågan

Öl
Klassisk lager sänker alkoholhalten – markerar ny riktning för branschen. (Foto: Unsplash)
Tim Waage
Tim Waage
Uppdaterad: 14 nov. 2025Publicerad: 14 nov. 2025

En av Storbritanniens mest sålda lager sänker sin alkoholhalt i ölen nästa år. Beslutet speglar både förändrade dryckesvanor och nya ekonomiska incitament i branschen.

ANNONS

Mest läst i kategorin

ANNONS

Heineken UK har meddelat att Foster’s Lager kommer att bryggas med en alkoholhalt (ABV) på 3,4 procent från och med februari nästa år, ned från 3,7 procent i dag, enligt The Standard.

Detta är andra gången styrkan sänks: från 4,0 till 3,7 procent i januari 2023 och nu ytterligare en justering.

Företaget anger att ändringen speglar konsumenternas växande efterfrågan på enklare och lättare drycker, skriver Thred.

Missa inte: Oväntade knepen med öl – där du minst anar det

Pris, politik och alkoholhalt

Det är inte enbart smak och livsstil som styr beslutet.

Ändrade skatteregler i Storbritannien belönar öl med en alkoholhalt på 3,4 procent eller lägre med lägre alkohol­skatt, enligt rapporter från Inside.beer.

Genom att sänka styrkan reducerar Heineken sina kostnader och kan erbjuda ett konkurrenskraftigt pris till pubar och återförsäljare. Samtidigt har företaget flaggat för en prishöjning på 2,97 procent för tappad öl i pubar, vilket gör att kostnader och värdekedja fortfarande utmanas.

ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
PS Partner

Efter svaga kvartalet: "Oktober har varit en fantastisk månad"

13 nov. 2025
Ola Skogö - Modulärt byggande för flexibla samhällen
Spela klippet
PS Partner

Därför växer modulärt byggande i Sverige

10 nov. 2025

Konsumentreaktioner och framtidens öl

ANNONS

Reaktionen från konsumenter har varit blandad.

I bild syns julöl med lägre alkoholhalt. (Foto:
Fredrik Sandberg/TT)

Vissa välkomnar alternativ med lägre alkohol, en trend som hänger samman med hälsa och nya festvanor bland yngre generationer.

Andra menar att man förväntar sig samma smak och upplevelse, vilket Heineken säger sig ha säkrat genom lång testning och receptjusteringar.

Frågan är vad detta betyder för framtiden inom lager och ölindustrin. Om fler stora varumärken väljer att sänka alkoholstyrkan, kan det leda till en ny norm för “standard­öl”.

Samtidigt uppstår risk för konsumentkritik om upplevelsen upplevs som sämre eller priset för högt för “mindre styrka”.

För svenska marknaden blir frågan: kommer liknande justeringar att nå Sverige?

Med en växande lågalkohol­trend och ökat fokus på hälsa och måttlighet, kan vi mycket väl stå inför fler styrkebeslut även här.

Läs även: Från Georgien till Hornstull: så blev orangevinet vår tids surdeg på flaska

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Tim Waage
Tim Waage

Tim Waage är en skribent och reporter som gärna skriver om såväl globala frågor samt lokaljournalistik. Han har en akademisk bakgrund från internationella relationer och journalistik, och har tidigare jobbat inom public service.

Tim Waage
Tim Waage

Tim Waage är en skribent och reporter som gärna skriver om såväl globala frågor samt lokaljournalistik. Han har en akademisk bakgrund från internationella relationer och journalistik, och har tidigare jobbat inom public service.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS