Dagens PS

Italiensk extremtorka hotar parmesanosten

parmesanosten
Extremtorkan slår hårt mot Italiens mjölkbönder och i förlängningen parmesanosten. (Bild: TT)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 04 juli 2022Publicerad: 04 juli 2022

En torr vinter, extremtorka och en pågående värmebölja utmanar just nu Italien och den 650 kilometer långa floden Po, som förser städer och industrier med vatten. Nu fruktar italienska mjölkbönder och parmesanproducenter det värsta, skriver CNN. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Floden Po, som även går under namnet “Stora Floden” är att betrakta som en huvudartär som löper genom Italiens hjärta där 30 procent av landets livsmedel produceras.

Po utgör också en betydande del av Italiens historia och förser i dag såväl städer och stora industrier som mjölkbönder och livsmedelsproducenter med bevattning och vattenkraft.

Värsta torkan på sjuttio år

Po förses normalt av vintersnö från Alperna, vilket historiskt lett till förödande översvämningar och förhöjda vattennivåer. Ett problem som nu bytts ut mot den värsta torkan Italien mött på mer än sjuttio år och rekordlåga vattennivåer enligt färska mätningar. Aspekter som tillsammans med en torr vinter och vår skapar stora problem för de miljontals människor som livnär sig med hjälp av floden.

Däribland ett stort antal mjölkbönder som producerar mjölk till regionens parmesanost Parmigiano Reggiano. En av dem är Simone Minelli som är beroende av vattnet för att förse sina omkring tre hundra mjölkkor med vatten och foder. Boskap som tillsammans producerar närmare 30 liter mjölk per dag som sedan omvandlas till parmesanost.

ANNONS

Senaste nytt

Brist på foder

För att så ska ske behöver korna dricka mellan 100 till 150 liter vatten. Om inte löper de risk att överhettas, vilket påverkar deras mjölk som då inte uppfyller produktionskraven. Det spiller över på parmensanosten som inte kan godkännas.

Utöver vattenbrist brottas Minelli även med brist på foder, som i avsaknad av bevattning vissnat och ger sämre näring till boskapen. Det skapar mycket oro för framtiden och tvingar honom i sämsta fall att göra sig av med kor.

ANNONS

“Jag är väldigt orolig, vi tar det dag för dag”, säger han till CNN.

Inte bara parmesanosten som hänger löst

Tyvärr är Minelli långt ifrån ensam av att drabbas av medelhavsregionens klimatkris som enligt klimatforskare bedöms som något av en smältdegel med återkommande värmeböljor, minskad nederbörd och rekordhöga temperaturer. Effekter som förväntas förvärras, trots minskade utsläpp av växthusgaser.

Skulle utsläppen öka väntar ett scenario med fortsatt torka och skogsbränder som slår ut jordbruket och förlängningen även turismen, vilket bekräftas av Massimiliano Fazzini, chef för klimatriskavdelningen i den italienska föreningen för miljögeologi.

Enligt Fazzini har floden Po just nu ett vattenunderskott på mellan 45 till 70 procent i vissa områden. Som tillägg till det har det genomsnittliga snöfallet sjunkit från 7,5 till 2,5 meter. Det lämnar en kritisk situation där inte bara parmesanosten hänger löst.

“Jag är vanligtvis aldrig en pessimist eller alarmist, men den här gången måste vi vara alarmistiska”, säger Fazzini till CNN.

Läs även: Biff och bacon når all time high i tidernas köttkris

Läs även: Kriget i Ukraina raserar globalt hållbarhetsarbete

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS