De rasar – baguetten har blivit för billig

baguette
Så här ser det ut när brödet faktiskt får jäsa i fred. (Foto: TT)
Viggo Cavling
Viggo Cavling
Uppdaterad: 09 sep. 2025Publicerad: 09 sep. 2025

Brödet och baguetten som en gång var symbolen för vardagslyx kostar nu bara tre kronor i butik. Resultatet är en gummiliknande limpa som får riktiga bagare att se rött – och kunderna att undra om det ens är värt att tugga.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Billigt bröd som gummisnodd

En hårddiskont i Frankrike säljer sin baguette för 0,29 euro, knappt tre kronor. På pappret är det ett kap, men i verkligheten får man något som snabbt förvandlas till en seg degklump. Den fungerar som magfyllnad men inte mycket mer. Brödet saknar både doft och smak och blir mjukt redan innan lunch. Det är mer likt ett sällskapsdjur än ett riktigt livsmedel.

ANNONS

Läs även: Svenskarna sviker den riktiga krogen – köar till snabbmat istället

Kedjan som gör jobbet men inte hjärtat

För en euro – cirka elva kronor – blir resultatet bättre. Kedjebageriernas baguetter ser helt okej ut och fungerar till vardagsmaten. Men här finns ingen magi, ingen känsla av att någon faktiskt har bakat brödet med omsorg. Standardiserat, massproducerat och utan själ. Lite som att dricka ett glas vin på kartong – du blir mätt men knappast lycklig.

Läs även: Denna dryck gjorde oss tio procent friskare

Baguette
Billigt i Frankrike, dyrt i Sverige – men smaken är ovärderlig. (Foto: TT)

Surdeg är lycka i brödform

För 1,25 euro, runt 14 kronor, börjar det hända saker. Hantverksbagarens baguette har knastrande skorpa, luftig mitt och doft av rostade nötter. Den ger ljud ifrån sig när man skär i den – en sorts brödmusik som gör smöret ännu godare. Här förstår man varför baguetten blivit ett kulturarv. Och samtidigt inser man hur billigt fransmännen faktiskt får äta jämfört med oss i Sverige.

ANNONS

Den svenska baguetten på uppgång

Här hemma är vi vana att betala tre till fyra gånger mer för samma kvalitet. En baguette på ett riktigt surdegsbageri i Stockholm kan lätt kosta 50 kronor. Ändå står folk i kö en hel lördagsförmiddag för att komma över den. Skillnaden mellan bake-off och hantverk är så stor att den högre prislappen känns logisk. För även om Sverige inte har baguetten som nationalikon, är vi på väg dit: bröd har blivit en statussymbol.

Källa: La Dépêche du Midi

Läs även: Därför är kanelbullen trygg och pirogen livsfarlig

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Viggo Cavling
Viggo Cavling

Viggo Cavling har skrivit om det goda livet sedan tidigt 90-talet. Först i den egna konsttidningen Beckerell, sedan följde Nöjesguiden, Dagens Nyheter, Resume, Svenska Dagbladet, Travel News och RES, bland annat. Allt enligt devisen gör man mycket får man mycket gjort. Gör man lite händer ingenting.

Viggo Cavling
Viggo Cavling

Viggo Cavling har skrivit om det goda livet sedan tidigt 90-talet. Först i den egna konsttidningen Beckerell, sedan följde Nöjesguiden, Dagens Nyheter, Resume, Svenska Dagbladet, Travel News och RES, bland annat. Allt enligt devisen gör man mycket får man mycket gjort. Gör man lite händer ingenting.

ANNONS

Laddhybrid-kampanj hos Volkswagen
Volkswagen logo

Elektrifiera vardagen med upp till 12 mils färd helt på el. Välj en SWE Edition fullpackad med utrustning till ett förmånligt pris och lågt förmånsvärde.  

Se alla kampanjmodeller här!
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS