Dagens PS

Unik Patek Philippe kan gå för över 48 miljoner

En unik Patek Philippe 1518 i roséguld säljs på auktion i november och tros kunna inbringa över 48 miljoner kronor
En unik Patek Philippe 1518 i roséguld säljs på auktion i november och tros kunna inbringa över 48 miljoner kronor. (Foto: Sotheby's)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 13 okt. 2023Publicerad: 13 okt. 2023

Snart ska en av världens mest unika klockor säljas på auktion, en Patek Philippe som kan inbringa hela 48,36 miljoner kronor.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En unik Patek Philippe 1518 i roséguld med rosa urtavla som beställdes av den välkända norska bilindustripionjären Clarin Mustad ska säljas på auktion, det skriver Robb Report.

Uppfann tändning för bilar

1518 lanserades 1941 och är världens första eviga kalenderklocka, den tillverkades i begränsad upplaga fram till 1954, i endast 218 exemplar.

Den framgångsrika norska affärsmannen Clarin Mustad älskade klockan så mycket att han 1944 beställde en egen version i roséguld, han lade även till ett antal unika ändringar.

Han tillskrivs uppfinningen av en tändning där bilföraren kunde starta sin bil från förarsätet. Det var ett revolutionerande koncept på den tiden eftersom det ersatte användandet av ett externt handtag för att starta bilens motor. 

Systemet han uppfann används fortfarande i dag i alla motorfordon.

ANNONS

Senaste nytt

Säljs i november

I november ska Clarin Mustads klocka säljas vid Sotheby’s Important Watches. Auktionshuset uppskattar att den kan gå för mellan 2,2 och 4,4 miljoner dollar, motsvarande ungefär mellan 24,18 och 48,36 miljoner kronor.

ANNONS

Klockan kallas Clarin Mustard 1518 och har flera designelement som är unika för just det här exemplar av 1518, som exempelvis integrerat armband och rosa urtavla, det skriver Sotheby’s.

De flesta klockor av modellen 1518 är i gult guld, endast 58 av de 218 exemplaren är i roséguld, men hittills har marknaden bara sett 14 med matchande rosa urtavla.

Specialbeställd urtavla

Den rosa urtavlan designades av Stern Frères som tog över Patek Philippe år 1932, den var troligtvis en specialbeställning eftersom den skiljer sig från de urtavlor med arabiska siffror som var vanliga när den tillverkades.

Clarin Mustard bad också om att visarna skulle vara rosa och boettens glas är större än på andra 1518, så urtavlans funktioner syns bättre.

Insidan av boettens baksida är graverad med texten: “Mustad Clarin c/o Benoit SA CH-1820 Montreux Reward-Recompense”, något som lagts till ifall klockan skulle komma bort, skriver Robb Report.

Varje klocksamlares dröm

Urtavlan har även den sällsynta märkningen “Patek Philippe & Co”, som på senare modeller ändrades till det mer välbekanta “Patek Philippe”.

ANNONS

“1518 av Patek Philippe är en av de få ikoniska serier ur vilken varje klocksamlare drömmer om att äga ett exempel”, säger Mikael Wallhagen, auktionschef i Sotheby’s Genève i ett uttalande, skriver Robb Report. 

“Att kunna erbjuda på auktion, inom denna legendariska serie, en klocka som är helt unik i sin design som har beställts av Hans Clarin Hovind Mustad, tillskriven uppfinningen av bilens tändning, är verkligen spännande”, fortsätter han i uttalandet skriver Robb Report.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Unik Patek Philippe kan säljas för 20 miljoner Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS