Dagens PS

Walgreens – en svensk historia

Walgreens
Har du varit i USA har du garanterat sett Walgreens-skyltarna, som numera finns i landets alla stater. Och du kanske har anat att bolaget har en svensk koppling. Här får du veta vilken. (Foto: WikiCommons/Harrison Keely))
Anders Værnéus
Anders Værnéus
Uppdaterad: 28 maj 2024Publicerad: 31 maj 2024

Du som varit i USA och köpt plåster eller huvudvärkstabletter på Walgreens, har säkert funderat på om namnet har några svenska anor?

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Walgreens är i stort sett lika självklart i den amerikanska gatumiljön som Walmart och McDonald’s. En logotyp som amerikanen vant sig att den ska finnas varhelst hen befinner sig i nationen.

Men vad har antagandet om att Walgreens har svenska rötter? Är det en lika självklar anglofiering av det svenska efternamnet Wahlgren som du lätt kan tro?

Grundaren bakom affärskedjan Walgreens.
Charles Rudolph Walgreen, mannen som grundande en apotekskedja som idag har 240 000 anställda. (Bild: WikiCommons/Labor Hall of Fame Honoree)

Svaret på frågan är faktiskt ja.

Charles Rudolph Walgreen, som såg dagens ljus den 9 oktober 1873 i Illinois som son till de svenska immigranterna Carl Magnus och Ellen Olofsson.

Charles växte upp i den lilla staden Dixon och fick som ung jobb på en skofabrik i staden. Vid en incident i fabriken, blev han av med en bit av ett finger.

Ett gott råd

Vid behandlingen av skadan hos en av stadens läkare, fick han tipset om att ett apotek i staden, behövde en lärling. Ett kanske mindre farligt jobb för en yngling, menade läkaren.

ANNONS

Charles Walgreen tog rådet som gott, besökte D.S. Horton som förestod apoteket och fick tjänsten som lärling.

Inte bara medicin.
Hos Walgreens kunde du köpa annat än bara läkemedel. Ett marknadsgrepp som visade sig bli mycket lyckosamt. (Foto: Walgreens)

Detta blev en brytpunkt i den unge Walgreens liv. Hos D.S. Horton väcktes hans intresse för läkemedlens kemi.

ANNONS

Senaste nytt

Flytt till Chicago

Efter militärtjänst under det Spansk-Amerikanska kriget, flyttade han till Chicago och öppnade där sin första butik. Som kom att följas av fler. Många fler.

1916 ägde han redan nio apotek som han drev under namnet Walgreen Co och antalet växte fort. 1927 hade han redan etablerat 110 butiker och namnet Walgreens började nu sprida sig över USA.

Jämlikhet är viktigt hos Walgreens
Redan 1928 infördes lika lön oavsett hudfärg hos alla Walgreen-butiker. Ett mycket tidigt grepp av jämlikhet i USA. (Foto: Walgreens)

Vad som var unikt med Walgreens var att sortimentet inte endast bestod av läkemedel.

ANNONS

Här kunde du också köpa lunchlådor, egentillverkad glass och milkshake, som Walgreens introducerade på marknaden 1922.

Kraftig tillväxt

I dag är Walgreens USA:s näst största apotekskedja med 13 532 butiker och 240 000 anställda. Bolaget har vuxit kraftigt de senaste 25 åren genom aktiva uppköp av konkurrenter och närliggande verksamheter.

Walgreens I New Orleans
I dag finns Walgreens spritt över hela USA, som här, en vacker nattbild från New Orleans. (Foto: WikiCommons/MusikAnimal)

Inte illa för ett 125 år gammalt bolag, skapat av en ung svenskättling som “lyckligtvis” blev av med ett halvt finger och fick ett gott råd.

Den som lyder råd är vis. Vilket skulle bevisas.

Läs också om svensken som startade USA:s största bussbolag. Dagens PS.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.

Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS