En unik Iso Grifo av årsmodell 1971 säljs på auktion – den italienska superbilen har bara haft en ägare och stått i ett garage i 47 år.

ANNONS

Den italienska bilen är unik i sitt slag på många sätt. Den byggdes på beställning med en 7,4-liters V8-motor och hämtades på fabriken i Bresso utanför Milano av sin enda ägare, ”en äldre herre, en brittisk gentleman”, enligt auktionshuset Bonhams som förklarar att denna modell av Iso Grifo vid den här tiden hade ungefär ett lika högt pris som en Rolls-Royce Silver Shadow.

Sportbilen som nu väntas riva ner ett auktionspris på uppåt en kvarts miljon pund, motsvarande nästan 3 miljoner kronor, uppges ha en ”speciell radio” och ett avtagbart targatopp-tak i strid med gällande instruktioner.

Denna Iso Grifo sticker onekligen ut, den har med tanke på nästan 50 år på nacken endast körts en kortare vägsträcka (20 873 miles totalt) mellan åren 1971 och 1974, bland annat då den enda ägaren hämtade den i Italien och körde hem den till London via Spanien, men som om inte det här räckte har bilen som nu säljs på auktion stått i ett garage i 47 år.

Ingen har rört bilen på 47 år

Ingen har petat på den under nästan fem decennier, skriver Daily Mail som uppmärksammar superbilen inför auktionen på auktionsfirman Bonhams nu på lördag och berättar att bara tre exemplar i världen har tillverkats med samma motor som just denna Iso Grifo, som dessutom är högerstyrd.

Tidningen beskriver bilen som ”exceptionell” och ”extremt sällsynt”.

Iso Grifo auktion
På den brittiska auktionskammaren Bonhamns gör man bedömningen att bilen bör gå för 200 000-250 000 pund, men bedömare som Daily Mail hänvisar till tror att bilen är värd mycket mer än så och nämner summan 320 000 pund. (Foto: Bonhams)

På den brittiska auktionskammaren Bonhamns gör man bedömningen att bilen bör gå för 200 000-250 000 pund, men bedömare som Daily Mail hänvisar till tror att bilen är värd mycket mer än så och nämner summan 320 000 pund.

Förutom nämnda detaljer beskrivs den italienska bilen som en blandning av ”exotiskt europeisk design och amerikansk muskelbil”.

Bilen är gul, har svart läderklädsel, den har en femväxlad manuell låda, den är fyrsitsig och totalt såldes bara 90 exemplar av Iso Grifo med 7,4-litersmotorer när det begav sig.

ANNONS
ANNONS

Det handlar om en outstanding Iso Grifo, enligt Bonhams, med en oslagbar ”italiensk Gran Turismo-stil och prestanda”.

Grifo tillverkades mellan åren 1965 och 1975.

Läs även: Lamborghini Countach säljs för miljoner – som jättelego [Dagens PS]