1937 fick den unge Sten Nilsson en ny 17-fots Chris Craft i present av sin far Sixten Nilsson, VD och ägare av låsfabriken ASSA. Nu är denna fantastiska racer till salu för första gången.

ANNONS

Det finns inte så många Chris Craft från innan kriget kvar i Sverige. Och det finns nog bara en kvar, som varit i samma familjs ägo sedan ny.

Den heter PED och kommer nu bli till salu för första gången sedan den levererades 1937.

Chris-Craft
Sten Nilsson och Ped blev ett radarpar runt Mälarbaden och kom att bli så ända tills Stens bortgång 2008. (Foto: Sjöexpress arkiv)

PED har alltså varit i samma familj under hela sitt liv. Ända sedan den unge nyblivne studenten Sten Nilsson, fick båten i studentpresent av pappa Sixten Nilsson, så har båten funnits i familjen Nilssons ägo.

Lämnade aldrig båthuset

Båten blev liksom ett med Sten under åren. Den låg i sitt båthus. På sommaren sjösatt och flitigt använd. Och på vintern upphissad och omskött.

Chris-Craft
Att Peddas betydde på lokalt Mälarbadsmål att retas. Och Peddas har Sten gjort med den lilla Chris-Craften genom åren. (Foto: Anders Værnéus)

Proveniensen på PED är sålunda lika tråkig som den är unik. Inget stort har egentligen hänt med honom – för det är en han – utan åren har tuggat på och PED har använts.

ANNONS
ANNONS

I mitten på 1950-talet höjdes framrutan och på 1980-talet renoverades originalmotorn som nu fortfarande sitter på plats.

Chris-Craft
Såhär har han legat vintrarna igenom. Och såhär låg han när han hämtades från sitt båthus för första gången. Nu ska denna fantastiska racer få en ny ägare. Blir det du som tar över? (Foto: Anders Værnéus)

PED lämnade sitt båthus för några år sedan till förmån för en Yamarin. Han står nu i ett förråd och inväntar sin framtid.

Skicket på honom är mycket gott trämässigt, men han behöver en total refinish för att bli ”finbåt” igen.

Renovera eller konservera?

Men eftersom trenden numera är att snarare bevara än renovera, så kan du självklart agera annorlunda och se till att han förblir i det slitna skick han är i idag.

Hittills har han bara nerskrapats en gång sedan ny, och visst vore det kul att fortsätta hålla den siffran extremt låg.

ANNONS
ANNONS
Chris-Craft
Såhär ser han ut idag. Blekt, sliten men i ett underbart originalskick. Väckte stor uppmärksamhet när han ställdes ut på Antikmässan för några år sedan. (Foto: Anders Værnéus)

Detta är alltså första gången PED läggs ut till försäljning och det görs här på PS Classic. Ett unikt tillfälle för dig som vill bli ägare till en unik svensksåld Chris Craft med en fantastisk historia.

Mer info får du via [email protected]

Här kan du läsa:

Peds hela familje-historia [Dagens PS]
Mer om Assa-Abloys historia