Aldrig tidigare har intresset för klassiker-avdelningen varit så stort som under Allt för Sjön som avslutades igår söndag.

ANNONS

Mässans stora ideella satsning på Classic Boat Show blev väl mottagen av besökarna. Montrarna kring de föreningar som visade upp sina verksamheter var ständigt fulla.

Efter AfS
Det var en vacker uppställning av CG Petterssonritade båtar som visades upp. (Foto: Anders Værnéus)

-Det märks att både intresset och kunskapen om den klassiska båtkulturen växer, säger Stefan Iwanowski, som varit båtkoordinator för Motor Yacht Societys stora jubileumsmonter.

Bättre allmänkunskap

-Samtalen har börjat ändra form från att tidigare varit fokuserade på övertygelsen att det är mycket jobb med träbåt, till att mer vilja veta mer om båtkulturen i stort, säger Stefan.

Efter AfS
Riva-klubben var närvarande med en Riva Super Florida, en Tritone och en läcker Boesch 510. (Foto: Anders Værnéus)

MYS, som var Classic Boat Shows huvudattraktion med 11 utställda båtar,  kunde också efter mässan räkna in ett 40-tal nya medlemmar, vilket är fantastiskt resultat och en bra termometer på intresset.

Förståelse för att båt är kultur

Eva Berglund-Törnblom från Sjöhistoriska Museet håller också med om att det är en ny publik som fått upp ögonen för den klassiska båtvärlden;

ANNONS
ANNONS

-Det är absolut ett trendbrott, säger Eva. Folk har fått en bredare kunskap om vad en klassisk båt är och att det verkligen är en del av det svenska kulturarvet.

Efter AfS
Den vackra Einar Olsson-ritade motorbåten Gipsy, som nu är återställd till ett fantastiskt skick. (Foto: Anders Værnéus)

Även de lite mer modernare klassikerna kände av det ökade intresset:

-Vi hade en väldigt bra mässa med flera nya medlemmar, säger Lars Lundbladh från Fjordklubben som ställde ut för första gången sedan 2012.

Det viktigaste för klubben är att synas och öka intresset för våra båtar och för klubben.

Efter AfS
I stora A-hallen visade Stockholms Båtsnickeri sin nybyggda Andunge för en hugad publik. (Foto: Anders Værnéus)

Vad som dock är lite oroande mitt i Classic-avdelningens lovsång, är att detta dock är en del av Allt för sjön som inte tillfaller mässans intäkts-sida.

Hur blir framtiden?

Lite förenklat uttryckt, så ju större Classic Boat Show är, desto sämre går den kommersiella mässan.

ANNONS
ANNONS

Och när nu den klassiska delen får ta en tredjedels hall till sitt förfogande, så betyder det självklart något.

Läs också:

Båtmässan firar 101 år

Nordens superyachter