Delikatess-entreprenören Arvid Nordquist

Uppdaterad: 24 maj 2023Publicerad: 23 maj 2023
Arvid Nordquist
Arvid Nordquist är mannen som byggde upp ett företagsimperium med lyx, stil och finess som fokusord. (Foto: Familjen Nordquist)

Idag är du mest bekant med namnet Arvid Nordquist genom de kaffepaket som pryds med hans namn och porträtt. Men denne entreprenörs bana har framför allt kantats av yttersta lyx och kvalité.

ANNONS
ANNONS

Vi har tittat närmare på mannen som gav Stockholmarna mat och service av världsklass.

Strax norr om Stureplan i centrala Stockholm, närmare bestämt på Birger Jarlsgatan 24, låg länge Arvid Nordquists Handelsaktiebolag.

Med ett stort skyltfönster ut mot paradgatan frestade affären sina kunder med de absolut finaste matvaror marknaden kunde frambringa.

Arvid Nordquist Ett porträtt du kanske känner igen? Stämmer, det är originalet till den gubbe som tittar på dig från Classic-kaffepaketen. (Foto: Familjen Nordquists arkiv)

Mannen bakom affären, som bar hans namn, var Arvid Nordquist. Han hade börjat sin bana som butiksbiträde i speceri- och delikatessvarubutiken Bylanders Kryddbod på Nybrogatan 42, och 1884 tog han över verksamheten och lokalen.

Hans affärsidé var att saluföra varor av högsta kvalitet samtidigt som han och personalen skulle uppträdda med kvalitet. Han själv och alla manliga butiksbiträden bar mörk kostym, vit skjorta och svarta skor.

Rätt plats vid rätt tid

Tajmingen och placeringen av verksamheten var optimal. Den delen av Stockholm där hans butik låg, hade tidigare kallats Ladugårdsgärde, och var mitt inne i en stor omstöpning.

Området skulle förändras, från småslum till Stockholms nya fina stadsdel – Östermalm.

Arvid Nordquist Det var inget skrytbygge direkt. Men det var i dessa lokaler som Arvids kommande livsbana började stakas ut. (Foto: Familjen Nordquists arkiv)

Arvid Nordquist tog över Bylanders kryddbod mitt under denna omvandling. Inflyttningen av den välsituerade borgarklassen var hög och att handla hos Arvid Nordquists välartade och stilfulla butik blev snart status.

ANNONS
ANNONS

Större lokaler

Snart blev lokalen på Nybrogatan för liten och butiken flyttade 1892 till ett nytt läge i korsningen Sturegatan och Karlavägen. Nu kunde Arvids koncept sätta sig ordentligt och affärerna fortsatte att växa.

Arvid Nordquist Det var i hörnet av Karla- och Sturegatorna som Arvid Nordquists butik växte in i Östermalmsbornas medvetande och affärerna kunde börja ta fart. (Foto: Familjen Nordquists arkiv)

1903 träffade Arvid också  Walborg Taube, den kvinna som sedermera skulle bli hans hustru. Det hela hände sig i Helsingborg där Arvid och en kamrat var på besök för att bese Hälsingborgsutställningen.

Arvid Nordquist Walborg och Arvid Nordquist tillsammans med dottern Karin på sommarstället på Siarö 1909. (Foto: Familjen Nordquists arkiv)

Walborg själv beskrev deras möte sålunda i ett album: “Två glada farbröder Nordquist och Lindén, mötte två glada små töser vid terrassen i Hälsingborg, min syster och jag. Vi fyra foto till Marielyst och roade oss, men som seden ej tillät två flickor ur familj gå ut med två ungherrar så frukosterade vi i ‘Chambre separée’. Spännande – roligt.”

Kunden alltid i centrum

En del av företagets framgång var själva expedieringen. När kunden klev in i lokalen, mötte en av affärens expediter upp och följde sedan kunden genom butiken. Lyssnade och lotsade och föreslog vad som skulle inhandlas för att genomföra kundens önskemål.

Självklart passade expediterna även på att erbjuda ytterligare varor innan ordern stängdes och kunden kunde sedan gå hem utan matkassar.

Arvid Nordquist Arvid Nordquist var tidiga med hemleverans. Här företagets första bil, en Oldsmobile, utanför lokalen på Sturegatan 1903. (Foto: Stockholmskällan)

Varorna kördes sedan ut till kunden med företagets egna, självklart företagsmärkta, varubilar som blev en vanlig och uppmärksammad syn i Stockholms gatuvimmel. Ett smart marknadsföringsknep som spred varumärket.

Viktiga importerade varor

En av företagets stöttepelare i utbudet, var de spännande importerade varorna. Arvid var ständigt ute på jakt efter nya leverantörer av nya produkter. Många var resorna ner på kontinenten där han sökte nya produkter och influenser att ta med hem till det kräsna kunderna på Östermalm.

ANNONS

Arvid Nordquist Det blev många resor ned på kontinenten för att hitta nya varor och nya agenter att ta med sig hem. Här vid ett besök i Monte Carlo 1914. (Foto: Familjen Nordquists arkiv)

Nordquist själv blev en mycket omtyckt man. Hans servila sätt och hans målmedvetenhet att alltid erbjuda det bästa, gick hem på Östermalm.

De viktiga basvarorna

Basvarorna var självklart de som byggde upp butiken. Men Nordquist var också mycket väl medveten om att knöt han basvaruhandeln till sig, så köptes även det lilla extra hos honom. Och där fanns det pengar att ta hem för verksamheten.

1927 var det återigen dags för flytt. Lokalerna uppe vid Karlavägen var åter för trånga. Dessutom utvecklades Stureplan till Stockholms nya mötesplats och stället som gällde.

Arvid Nordquist Butiken tog upp hela bottenplanet på Birger Jarlsgatan 24, men företaget ägde faktiskt hela fastigheten. (Foto: Stockholmskällan)

ANNONS

När fastigheten Birger Jarlsgatan 24, strax granne till Stureplan, blev till salu 1925, köpte Arvid Nordquist AB den och inredde sin nya butik i hela bottenplanet. Efter en omfattande renovering blev det högtidlig invigning den 15 november 1927.

Nu kunde grossistverksamheten blomma ut ordentligt. Den nya butiken byggdes i senaste inredningssnitt och placeringen på det stora flanör-stråket Birger Jarlsgatan, blev en succé. Att handla på Arvid Nordquist blev nu en statusmarkör jämförbart med NK.

Arvid Nordquist Arvid Nordquist iklädd KSSS-mössa, lugn spatserande på grusgångarna på sitt älskade sommarställe på Siarö i Stockholms norra skärgård. Det var här han vilade och samlade kraft för hetsiga dagar. (Foto: Familjen Nordquists arkiv)

Men denna flytten fick inte Arvid själv vara delaktig i. Den nionde september 1922 avled Arvid hastigt – endast 64 år gammal.

Minnesorden efter honom var varma. hans professionalism inom sitt skrå lovordades liksom hans filantropiska engagemang inom barnomsorg och social omvårdnad.

Som en av runorna avslutades: “Arvid Nordquist var en nobel man, en helgjuten personlighet, högt aktad och värderad i vida kretsar”.

ANNONS

Arvid Nordquist Företagets leveransbilar parkerade utanför butiken på Birger Jarlsgatan. (Foto: Familjen Nordquists arkiv)

Företaget och butiken drevs dock vidare i Arvids anda och utvecklades dessutom i samma mönster med kvalitetsvaror levererade från butiken på Birger Jarlsgatan med yppersta service och kvalité.1941 tog Arvids son Bengt Nordquist över bolaget som VD och fortsatte utveckla verksamheten.

Arvid Nordquist Som taget ur en reklamfilm från 1940-talet. Inredningen på Birger Jarlsgatan 24 var toppmodern och vacker. (Foto: Familjen Nordquists arkiv)

Bengt var inte bara en kunnig företagsledare. Han var också mycket mån om att se människorna bakom affärerna. Han menade alltid att det var människor som gjorde affärer – inte företag.

Och ett av hans motton var “”Det finaste i sammanhanget är människan. Vare sig det är en kund eller en medarbetare man möter, så bör man göra det med ett leende”.

Arvid Nordquist Det var noggrann ordning och reda i butiken. Allt på rätt plats, fräscht och uppdaterat. (Foto: Familjen Nordquists arkiv)

ANNONS

Företagets agenturer växte dock allt mer. Grosshandlarverksamheten blev en allt större och viktigare del av Arvid Nordquist Handelsaktiebolag.

En efterfrågad öl-agentur

1954 fick bolaget frågan om de var intresserade av den svenska agenturen för Carlsberg-bryggerierna i Köpenhamn. Eftersom öl är en alkoholhaltig dryck som lyder under särskilda bestämmelser, startades dotterbolaget AB Nordman & Co Ltd.

Arvid Nordquist Bengt Nordquist avslappnad på sitt sommarparadis i Stockholms skärgård. (Foto: Familjen Nordquists arkiv)

I spåren av rivningarna av Klara och även delar av city, föll Stureplans status. Fastigheten sm butiken låg i, var dessutom gammal och behövde renoveras. Därför såg Bengt Nordquist efter en ny lokal och hittade den på Östermalmstorg där portarna slogs upp 1 april 1968.

Modern. Kanske för modern?

Butiken var toppmodern och nu införde även Arvid Nordquist det moderna självbetjäningssystemet. Det vill säga – butikens biträden försvann och kunden fick nu själv plocka ihop sina livsmedel och betala dem i kassan.

Det blev ett rabalder bland stamkunderna, men Bengt Nordquist bedyrade att servicen ändå skulle vara densamma. Dock hade butikens koncept lite hamnat vid sidan av tiden och 1981 stängde den för gott.

Arvid Nordquist Idag är Arvid Nordquist HAB ett renodlat grossist-företag med länder av välkända varumärken i sin portfölj. (Foto: Arvid Nordquist)

Grosshandlarverksamheten fortsatte dock att växa inom många områden och det är när den fysiska butiken stängs, som verksamheten renodlas.

Idag är Arvid Nordquist en ren grosshandlarverksamhet med över 300 anställda i Norden samt ett digert bibliotek av varumärken i portföljen.

Ännu ett generationsskifte

Bengt son, Anders Nordquist, tog 1990 över ansvaret för inköp, kvalitetssäkring och produktion av företagets kaffe och tog sedan över VD-stolen i företaget 1995.

Så nu vet du mer om vad som döljer sig bakom det där ansiktet som tittar på dig från kaffepaketet. Att mannen där på bilden var med om att forma Stockholm till en modern stad.

I alla fall i hans lilla skrå av världen.

PS. Vill du läsa mer om Arvid Nordquists liv och familj, finns boken “Arvid Nordquist – en resa i gamla fotspår. Boken är skriven av Arvids barnbarn Carin Leuhusen och är mycket personlig och porträtterar en driven mans familj och skaparglädje. Du beställer den på via [email protected]

Lär dig mer om:

Arvid Nordquist här
Estrid Ericson – Kvinnan bakom Svenskt Tenn
Carl Malmsten – Svensk designikon
Erik Åkerlund – Entreprenör och båtälskare 

ANNONS
ANNONS
Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på klassiska båtar.

Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på klassiska båtar.

ANNONS
ANNONS