I laboratorieförsök har forskare nyligen upptäckt att tanniner stoppar ett enzym som coronavirus använder för att föröka sig. Det kan leda till framtida behandlingsmetoder vid en pågående infektion.

ANNONS

Vacciner mot covid-19 har utvecklats i rekordfart, men det pågår också omfattande forskning för att hitta behandlingar för de som redan blivit infekterade. I en ny studie från China Medical University i Taiwan har man funnit att garvsyra hämmar reproduktionen av SARS-CoV-2, viruset som orsakar covid-19.

Garvsyra är en typ av tanniner, fenoler, som återfinns i olika typer av växter. Skalet på blå druvor är speciellt tanninrika, vilket vi uppfattar som struktur och strävhet i det färdiga vinet.

”Av de sex ämnen vi testade, var det bara garvsyra som visade signifikanta resultat med att hämma enzymaktiviteten i coronaviruset – upp till hela 90%”, rapporteras det från studien som publicerats i American Journal of Cancer Research.

Två flugor i en smäll

”Garvsyran har visat sig ha en dubbel funktion – den hindrar själva infektionen i mänskliga celler och bromsar reproduktionen om man väl blivit smittad. Två flugor i en smäll”, säger studiens forskningschef Dr. Mien-Chie Hung till Wine Spectator.

Upptäckterna betyder inte att en flaska Barolo kan bota covidsmittade. Däremot påvisar studien att tanninerna i druvans skal har potential att utvecklas till effektiva behandlingsmetoder.

ANNONS
ANNONS

”Det behövs ytterligare forskning, och slutligen kliniska tester på människor för att kunna avgöra effektivitet och eventuella biverkningar”, avslutar Dr. Hung.

Läs mer: Nya forskningsrön – vin och ost kan skydda din hjärna