Dagens PS

”Hemnetknarkare” och dyrannonser – så riskerar Hemnet att fälla sig självt

Hemnets nya ersättningsmodell har väckt ilska hos mäklare
Mäklare och säljare rasar mot Hemnets stigande annonspriser – samtidigt ökar andelen bostäder som säljs utanför plattformen. (Foto: TT/Fredrik Sandberg)
Viggo Cavling
Viggo Cavling
Uppdaterad: 20 maj 2025Publicerad: 20 maj 2025

Hemnet har höjt sina annonspriser med 37 procent på ett år. Den nya annonstypen “Max” kan kosta upp till 32 500 kronor – något som väcker ilska bland både mäklare och forskare. Kritiken växer: “Ett svek mot konsumenter och mäklare”, säger KTH-forskaren Rickard Engström.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Hemnet, Sveriges största bostadsplattform, är mitt i en priskris. Sedan lanseringen av det nya premiumpaketet “Hemnet Max” i april, har annonspriserna skjutit i höjden – i vissa fall till över 30 000 kronor. Det har fått mäklarkåren att gå i taket, rapporterar SvD.

Läs även: Hemnet: Färre tror på stigande bostadspriser

Villamarknaden har fått ny energi, och om kreditlättnader införs kan även smålägenheter i storstäder se en prisuppgång på upp till 10 procent nästa år, enligt Hemnets Erik Holmberg.
För en villa värd 7 miljoner kronor i Stockholm kan det nu kosta över 26 000 kronor att synas i Hemnet Max. I vissa fall upp mot 32 500 kronor. (Foto:Pontus Lundahl/TT/Canva)

Hemnet var ju nästan gratis tidigare. Nu känns det som ett svek mot både konsumenterna och mäklarna“, säger Rickard Engström, forskare i fastighetsekonomi vid KTH .

Engström är långt ifrån ensam i sin kritik. Allt fler mäklare ogillar att behöva övertala sina kunder att betala dyrare annonslösningar – samtidigt som dessa lösningar i praktiken framför allt gynnar Hemnet och ibland mäklarfirmorna själva genom provisioner.

Läs även: Helgen kan rädda din relation – om du gör dessa fem grejer

Mäklarporträtt och bonusar

För att motivera försäljningen av de dyra annonserna lockas mäklare nu med exponering i form av egna porträttbilder i annonskarusellen – samt kickbacks. Ju fler Max-annonser en firma säljer, desto mer pengar får den tillbaka.

Men för kunderna blir det en dyr affär. För en villa värd 7 miljoner kronor i Stockholm kan det nu kosta över 26 000 kronor att synas i Hemnet Max. I vissa fall upp mot 32 500 kronor.

ANNONS

Det börjar märkas en frustration bland säljarna. När annonserna blir så här dyra, då reagerar folk“, säger Marcus Svanberg, vd för Länsförsäkringar Fastighetsförmedling .

Hemnet en sajt för drömmare

Flera mäklare menar att Hemnet håller på att tappa fotfästet som bostadsförmedlare och istället blivit en inredningsplattform för drömmare.

Det finns en risk att de här Max-annonserna bara matar ‘Hemnetknarkare’ – alltså personer som tittar på bostäder för nöjes skull, inte för att köpa. Det blir ett tillhåll för kreti och pleti“, säger mäklaren Anna Ski.

Fenomenet “Hemnetknarkare” har blivit en del av vår digitala vardag. Det handlar om människor som nästan dagligen scrollar Hemnet – inte för att köpa, utan för att drömma, inspireras eller skratta åt udda bostadsannonser. Instagramkontot @hemnetknarkarna, skapat av mäklaren Per Johansson, har över 230 000 följare .

Folk är trötta på perfekta liv på sociala medier. Här får de se något mer mänskligt och absurt“, säger Johansson i en intervju med Mäklarsamfundet.

Men enligt forskaren Rickard Engström är det här ett problem.

Det finns inga tecken på att Hemnetknarkare gör fler affärer än andra. De är snarare bostadsromantiker än spekulanter“, säger han .

Stockholmsbörsen Hemnet
Bostadssajten Hemnet fick en fin start på Stockholmsbörsen när boalget blev ett börsbolag 2016. (Foto: Carl-Olof Zimmerman/ TT)
ANNONS

Boneo – hot eller bluff?

Flera mäklaraktörer har försökt bryta Hemnets dominans. Det tydligaste försöket är Boneo – en sajt grundad av bland andra Bjurfors, SkandiaMäklarna och Länsförsäkringar. Men trots gemensam front och lägre priser har Boneo inte lyckats ta någon betydande marknadsandel .

Det var uppenbart allvarligt att Hemnet blev ett börsbolag 2016. Man valde bort en gemensam torgmodell och gick i famnen på riskkapitalister“, säger Engström .

Han antyder också att vissa gamla ägare kan ha avtal som hindrar dem från att annonsera hos konkurrenter – något Konkurrensverket bör titta på, menar han.

Sveriges bostadsmarknad
Hemnets Staffan Tell menar att “Hemnet tar betalt för det värde som kunden får genom vår stora räckvidd”. (Foto: Hemnet)

Hemnet försvarar sig

Det finns inget tvång att välja Max. Vi erbjuder ett brett urval, från Bas till Max, och vi ser att det finns en stark efterfrågan på de mer avancerade annonserna“, säger Hemnets PR-chef Staffan Tell .

Hemnet tar betalt för det värde som kunden får genom vår stora räckvidd“, tillägger han.

Men även Hemnet själva inser att relationen till mäklarna är känslig.

ANNONS

Hemnets framtida affär kan hotas om en försämrad relation till fastighetsmäklare skulle leda till att objektsutbudet försämras“, står det i bolagets senaste kvartalsrapport.

ANNONS

Senaste nytt

Relevance släpper kvartalsrapport
Spela klippet
PS Partner

Rekordstart för Relevance – ”Q1 är normalt en mardröm”

15 maj 2025

Här är aktörerna som försöker hota Hemnet:

  1. Boneo
    Startat av stora mäklarkedjor som ett alternativ till Hemnet. Har lägre priser men låg trafiksiffra och svag varumärkeskännedom .
  2. Booli (SBAB)
    Datadriven sajt som fokuserar på bostadsstatistik och historik snarare än annonser. Mer av en analysplattform än en konkurrent .
  3. Facebook Marketplace & sociala medier
    Växande kanal för off-market-försäljning, särskilt bland yngre och inom nischsegment som fritidshus och nyproduktion.
  4. Mäklarsajter (t.ex. Erik Olsson, Bjurfors, Fastighetsbyrån)
    Försöker skapa egna ekosystem med “försprång” och exklusiva lanseringar – men är fortfarande beroende av Hemnets räckvidd.

För mer information om Hemnet Max och dess funktioner, besök Hemnets officiella sida.

För att utforska Boneo och deras erbjudanden, besök Boneo.se.

För en humoristisk inblick i bostadsannonser, följ @hemnetknarkarna på Instagram.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Viggo Cavling
Viggo Cavling

Viggo Cavling har skrivit om det goda livet sedan tidigt 90-talet. Först i den egna konsttidningen Beckerell, sedan följde Nöjesguiden, Dagens Nyheter, Resume, Svenska Dagbladet, Travel News och RES, bland annat. Allt enligt devisen gör man mycket får man mycket gjort. Gör man lite händer ingenting.

Viggo Cavling
Viggo Cavling

Viggo Cavling har skrivit om det goda livet sedan tidigt 90-talet. Först i den egna konsttidningen Beckerell, sedan följde Nöjesguiden, Dagens Nyheter, Resume, Svenska Dagbladet, Travel News och RES, bland annat. Allt enligt devisen gör man mycket får man mycket gjort. Gör man lite händer ingenting.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

David Ingnäs har pratat med fastighetsutvecklaren Prisma Properties som satsar stort på lågpris
Spela klippet
Företag

Lågpris är vinnaren när handeln krisar

20 maj 2025
ANNONS
ANNONS