Vi har länge vetat att socker är skräp, att transfetter är fula och att läsk till frukost inte är en livsstil. Men nu är det andra bullar – bokstavligt talat. Världens kanske tyngsta röst i den globala matpolitiken, professor Mark Lawrence från Deakin University i Melbourne, är i Stockholm och säger det rakt ut: ”Det är hög tid att agera mot ultraprocessad mat”, rapporterar SvD.
”Vi måste sluta käka skräp – nu”


Mest läst i kategorin

Vad är det vi egentligen äter?
Mark Lawrence, som till vardags är Australiens främste förhandlare i FN:s livsmedelsorgan Codex alimentarius (ja, det existerar och nej, det är inte ett skämt), menar att vi måste sluta titta på enskilda ingredienser och börja se helheten. Glöm att ”det är okej för brödet innehåller fullkorn” – om det är tillverkat med industrikemikalier och hydrolyserat protein är det ändå skräp.
Ultraprocessad mat – nivå 4 i det brasilianska NOVA-systemet – är så långt från mormors köttbullar du kan komma. Det handlar om produkter där råvaror har processats innan de processas en gång till. Resultatet? Något som smakar gott, säljer bra – men långsamt förstör kroppen.

Matpolitiken avgörs i Genève – inte i matsalen
De flesta tror att Livsmedelsverket bestämmer vad vi ska äta. Fel. Det gör Codex alimentarius, i samarbete med WTO, WHO och en hel del lobbyister från Kellogg’s.
”I USA:s delegation är det fler från industrin än från regeringen”, konstaterar Lawrence torrt.
När svenska experter föreslog att vi borde äta mindre ultraprocessad mat i de Nordiska näringsrekommendationerna 2023, ströks det i sista stund. Kvar blev ett urvattnat dokument som enligt Lawrence spelar livsmedelsindustrin i händerna.
Sockerfritt och veganskt – fortfarande skräp
Industrin har blivit mästare på att marknadsföra ultraprocessat som hälsosamt. ”Sockerfritt”, ”veganskt” eller ”glutenfritt” har blivit kodord för ”det här är mat med marknadsbudget”.
Men det är fortfarande ultraprocessat – och kroppen luras att överäta. En studie vid amerikanska NIH visar att personer som åt ultraprocessad mat fick i sig 500 kcal mer – per dag.
”Vi måste agera nu”
Lawrence menar att vi inte har tid att vänta på fler kontrollstudier. Det skulle ta 40 år och ge halvdana svar.
”Vi vet tillräckligt. Vi vet att ultraprocessad mat orsakar sjukdomar. Vi vet att det är ohållbart. Vi måste agera.”
Och det är inte bara en fråga om hälsa. Det är ett helt livsmedelssystem som står på spel – med planetens framtid som insats.
Läs även: Se upp för alarmistisk alkoholforskning – ett glas vin är ok!

Bygg middagen själv – det tar fem minuter längre men håller hela kroppen nöjd. Foto: Canva
Så äter du mindre skräpmat – fem smarta knep
Vill du börja göra skillnad direkt? Här är professor Lawrence och Dagens PS Perfect Weekends bästa vardagsråd:
- Läs innehållsförteckningen (på riktigt)
Om du inte förstår hälften av orden eller aldrig skulle ha ingredienserna hemma – ställ tillbaka varan. Mat är inte kemi. - Planera tre måltider – inte sju mellanmål
Skräpmat smyger in mellan måltiderna. Satsa på rejäl frukost, lunch och middag så slipper du snabba kaloribomber på vägen. - Köp råvaror, inte färdigrätter
Utgå från grönsaker, baljväxter, fisk, kött eller fullkornsprodukter. Bygg middagen själv – det tar fem minuter längre men håller hela kroppen nöjd. - Ät långsamt och sitt ner
Mikromåltider i farten lurar kroppen. Ät med kniv och gaffel vid ett bord. Helst med andra människor. Det är inte bara maten som mättar. - Släpp diettänket – välj smak före marknadsföring
Veganskt, glutenfritt, proteinrikt – det kan fortfarande vara skräp. Titta på helheten. Och lita mer på mormor än på TikTok.
Fyra tecken på att maten är ultraprocessad
Vill du veta om något är ultraprocessat? Här är en förenklad modell:
- Ingredienser du inte har hemma i skafferiet – hydrolyserat protein, emulgeringsmedel, aromer.
- Skapad för att ätas snabbt – inte lagas, inte tuggas, bara tryckas.
- Designad för överkonsumtion – oemotståndligt god och energität.
- Låtsas vara något det inte är – kyckling som inte är kyckling, yoghurt som smakar godis, grönsaksburgare utan grönsaker.
Slutsats: Det är hög tid att gå tillbaka till riktiga råvaror, riktig matlagning – och en riktig måltid.
Läs även: Perfect Weekend möter Leif GW Persson i fem akter, del 2: Ett liv med böcker – och en ny på gång

Viggo Cavling har skrivit om det goda livet sedan tidigt 90-talet. Först i den egna konsttidningen Beckerell, sedan följde Nöjesguiden, Dagens Nyheter, Resume, Svenska Dagbladet, Travel News och RES, bland annat. Allt enligt devisen gör man mycket får man mycket gjort. Gör man lite händer ingenting.

Viggo Cavling har skrivit om det goda livet sedan tidigt 90-talet. Först i den egna konsttidningen Beckerell, sedan följde Nöjesguiden, Dagens Nyheter, Resume, Svenska Dagbladet, Travel News och RES, bland annat. Allt enligt devisen gör man mycket får man mycket gjort. Gör man lite händer ingenting.