När vi sprider vänlighet hjälper vi inte bara andra att må bättre utan även oss själva, att vara snäll kan ge oss bättre hälsa, det visar flera studier.

ANNONS

När vi sätter andras välbefinnande framför vårt eget utan att förvänta oss något i gengäld stimuleras vår hjärnas belöningscentra med må bra-kemikalier., det rapporterar CNN.

Många sorters vänlighet fungerar

Det har visat sig att när vi är altruistiska, alltså när vi sätter andras välbefinnande före vårt eget utan att förvänta oss något i gengäld, svämmar må bra-kemikalier över vårt system och producerar ett slags ”helpers high”.

Som exempel har volontärarbete visat sig minimera stress och förbättra depression. Vänlighet har även visat sig minska risken för kognitiv funktionsnedsättning och hjälpa oss leva längre.

Vänliga handlingar kan vara anonyma, synliga, spontana eller planerade, det kan vara någonting så enkelt som att öppna en dörr för någon eller ge en komplimang, allt fungerar.

Vänlighet sänkte blodtrycket

Experter tror att en anledning är att vänlighet bidrar till vår känsla av tillhörighet och gemenskap, något som enligt studier är en nyckelfaktor till ett hälsosamt och längre liv.

ANNONS
ANNONS

Att donera pengar har visat sig sänka blodtrycket och förbättra vår hjärthälsa. I en studie fick en grupp 40 dollar att spendera på sig själva och en annan grupp blev tillsagda att spendera pengarna på andra.

I slutet av studien hade de som spenderade pengarna på andra lägre blodtryck, fördelarna för dessa studiedeltagare var lika stora som från träning och hälsosam kost.

Att ge verkar minska smärta

En annan nyligen genomförd studie visade att personer som sade att de skulle donera pengar för att hjälpa föräldralösa barn var mindre känsliga för en elektrisk stöt än de som inte ville ge. Ju mer hjälpsam de som gav trodde att deras donation skulle vara, desto mindre smärta kände de.

I studien fann forskarna att delar av hjärnan som reagerar på smärtstimulering omedelbart verkar inaktiveras av upplevelsen att ge.

Tre dagars vänlighet ökar lyckan

Forskare i Storbritannien har funnit att lyckan kan ökas på tre dagar genom att vara snäll, i studien delades människor in i tre grupper:

I en grupp var de tvungna att utföra en vänlig handling om dagen, i den andra gruppen fick de pröva en ny aktivitet och i den tredje gruppen gjorde de ingenting.

ANNONS
ANNONS

I den grupp där de utförde en vänlig handling och i den grupp som provade en ny aktivitet såg forskarna en betydande ökning av deltagarnas lycka.

Intresserad av ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Studie: Att vara snäll ger större tillfredsställelse i livet [Dagens PS]