Forskning visar att vänliga handlingar både gynnar den som utför dem och den som tar emot dem och att pandemin verkar ha gjort oss snällare.

ANNONS

En stor studie antyder att människor som tar emot, utför eller till och med bara lägger märke till, vänliga handlingar, tenderar att uppleva större tillfredsställelse i livet, det skriver The Guardian.

Studien The Kindness test, (vänlighetstestet) involverade mer än 60 000 människor från 144 olika länder, och tittade bland annat på vad det är som gör oss snälla och varför vissa är snällare än andra.

Studien lanserades av BBC Radio 4, som även har gjort en dokumentär om studien, och har utarbetats av University of Sussex, den tros vara den största offentliga studien om vänlighet som hittills gjorts.

Pandemin har gjort oss snällare

Enligt studien tror två tredjedelar av dem som deltagit i studien att pandemin har gjort oss snällare, nästan 60 procent av deltagarna svarade att de upplevt en vänlig handling från någon det senaste dygnet.

”Det är en stor del av den mänskliga naturen, att vara snäll, eftersom det är en så stor del av hur vi får kontakt med människor och hur vi har relationer”, säger Claudia Hammond till The Guardian.

ANNONS
ANNONS

Hon är gästprofessor i allmänhetens förståelse av psykologi vid University of Sussex, och menar att det är en win-win situation, eftersom vi gillar att ta emot vänlighet, men också gillar att vara snälla.

Själviskt att vara snäll

Claudia Hammond förklarar att vår önskan att vara snälla faktiskt är ganska självisk. Eftersom vi har utvecklats till att ha empati har vi en massa baktankar när vi är snälla, den främsta är att vi mår bra av det.

”Vi vet från hjärnforskningen att det finns en varm luddig känsla som människor känner direkt. Men det ger dig också en känsla av att du är en snäll person som bryr sig om andra människor. Och vi vill vara bra, vi vill vara nöjda med oss ​​själva och med hur vi är”, förklarar hon i The Guardian.

Vårt värdesystem hjälper oss

Studien visar även att vår religion och vårt värdesystem hjälper oss att avgöra hur snälla vi är. Claudia Hammond berättar att studien fann att de som anser att välvilja är viktigt var mer benägna att ge än de som anser att makt och prestationer är viktigare.

Människor som har uppfostrats till att vara snälla har större chans att hitta tillfällen när de kan vara snälla, vilket kan vara en anledning till varför kvinnor oftare rapporterade att de varit snälla och stött på, eller sett, vänlighet.

Claudia Hammond tror att kvinnor kanske känner att de bör svara att de är snälla eftersom att trösta och ta hand om andra ofta ses som en mer ”feminin” aktivitet. 

ANNONS
ANNONS

Din personlighet är viktigast

Studien antyder dock att den största betydelsen för hur snäll du är mot andra och hur snälla de är mot dig inte är ditt kön utan din personlighet. Det vanligaste hindret för att visa vänlighet mot andra, som människor i Storbritannien rapporterade, var rädsla att deras beteende skulle misstolkas.

”Du behöver självförtroende för att kunna erbjuda vänlighet och möta möjligheten att ditt erbjudande om vänlighet kan avvisas. Och folk kanske blir gladare av att göra det och prata med främlingar om de är extroverta”, säger Claudia Hammond till The Guardian.

Intresserad av Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer:  [Dagens PS]