Dagens PS

Så skulle Musks galna plan kunna döda dig – 7 sätt

(Foto: TT)
John Uggla
John Uggla
Uppdaterad: 03 okt. 2016Publicerad: 03 okt. 2016

Den mångsysslande multimiljardärer Elon Musk har många järn i elden och ännu fler högtflygande idéer. Men den kanske mest ambitiösa är att människor ska kolonisera Mars, som Dagens PS skrivit om tidigare.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Men det kommer varken bli lätt, eller riskfritt. Tvärtom, som han själv påpekar, finns de mycket som kan gå fel på vägen dit och väl där.

”Risken för dödsfall kommer att vara hög. Det kommer man inte ifrån”, erkände nyligen Elon Musk i samband med en presskonferens för bolaget SpaceX.

Men exakt vad kan gå fel? Amerikanska sajten Vox fick hjälp av Chris McKay, forskare på NASA:s Ames Research Center, som reder ut begreppen och förklarar riskerna med en så komplex rymdexpedition.

Se listan i korthet här nedan och klicka på länken för att fördjupa dig.

Sju sätt du kan dö på väg till Mars:

1. Du kan explodera före uppskjutning. Oavsett hur mycket vi förbereder oss finns det många saker som kan gå åt pipan när Musk ska fästa en rymdfarkost på historiens största raket.
2. Du kan drabbas av strålningsskador. På jorden är vi tack vare magnetfältet skyddade av strålningen från bland annat solen. Risken för dödsfall är i vanliga fall inte speciellt hög, men värre skulle det bli vid en så kallad solstorm.
3. Du kan krascha på Mars. NASA har tidigare haft problem att landa robotar på Mars och den här gången handlar det, om Musk får välja, om en 450 ton tung farkost.
4. Dina ben och muskler kan förtvina. Även med rutinmässig träning kan ben och muskler, precis som för astronauter i rymdstationer, förtvina på grund av lägre gravitation. Detta är potentiellt det största problemet, menar McKay.
5. Du kan kvävas om rymddräkten eller en dörr går sönder.
6. Du kan förgiftas. Sanden och jorden på Mars innehåller en väldigt hög koncentration av perklorater som är farliga för människor.
7. Du kan bli dödad av en medresenär. Även om noggranna experiment har gjorts vet vi inte med säkerhet vad ens existens på Mars – med tristess, isolering och minimalt eget utrymme – gör med vårt psyke.

LÄS VIDARE: The top 7 ways a trip to Mars could kill you, illustrated  >

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS