Bäst mår hundägare, visar ny rapport. Förutom dagliga promenader är möjligheterna goda att motionera och träna tillsammans med sin bästa vän. Hela 97 procent av de svenska djurägarna uppger i en undersökning som undersökningsföretaget Extreme genomfört på uppdrag av Agria Djurförsäkring att de blir lyckligare av att umgås med sina djur.

ANNONS

Undersökningen om djurens emotionella värde för djurägare gjordes i sex länder – Sverige, Norge, Danmark, Finland, England och Frankrike – och i varje land deltog 1.000 djurägare.

Allra lyckligast är hundägare, visar resultaten. 98 procent av dem äger sig bli lyckliga av att umgås med sin hund, medan hästägarna hamnar hack i häl med 97 procent och därefter kattägarna på 95 procent.

När det gäller samtliga tre djurlag – hund, katt och häst – upplever 97 procent att de blir lyckligare av att vara tillsammans med sina djur, och nedbrutet på kön ställer sig 99 procent av kvinnorna bakom det påståendet.

När det gäller hundägare ges många tillfällen att jogga, cykla och på andra sätt motionera tillsammans med sina fyrfota vänner.

ANNONS
ANNONS

”Kombinationen träning och djur är oslagbar! Vetenskapen har visat att vi mår bättre av att röra på oss, att dessutom göra det tillsammans med sin hund eller häst gör oss extra lyckliga”, säger Agnes Fabricius, vd på Agria Djurförsäkring, i ett pressmeddelande där husdjuret även ger ägaren möjlighet att träffa andra djurägare och därigenom skapa nya sociala kontakter.