Dagens PS

Fötterna - nyckeln till bättre balans, styrka och rörlighet

fötter
Träna upp fötterna och undvik skador i övriga kroppen. (Foto: Unsplash)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 14 nov. 2023Publicerad: 14 nov. 2023

Många kanske inte tänker på att träna fötterna i sin dagliga motion. Faktum är dock att träning av just fötterna hjälper dig att öva upp smidigheten i andra muskelgrupper, och därmed undvika skador i kroppen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är inte många som tränar fötterna på gymmet.

Men det borde det kanske vara, visar olika undersökningar. I en studie som publicerades i American Journal of Sports Medicine så undvek majoriteten av löpare faktiskt löpskador om de specifikt tränade upp sina tår och fötter.

Du behöver dock inte vara en löpare eller idrottare för att utöva några enkla fotövningar. De är enkla att genomföra, även för nybörjare. Här kommer några tips av läkaren Alexandra F. DeJong Lempke, vid University of Michigan i staden Ann Arbor.

Coreträning viktig för fötter

Hon vill lyfta fram core-träningen för foten, där stabilitet, styrka och balans byggs samtidigt.

Försök att hålla tårna och hälen platt på golvet. Sedan höjer du bågen så högt som möjligt, pausar och släpper sedan långsamt ner den till golvet igen. Eftersom det rör sig om uthållighetsmuskler så kör gärna många set och repetitioner, runt tre set och 100 repetitioner på varje fot fungerar bra.

Du kan även fokusera enbart på stortån eftersom den står för en stor del av balansen i fötterna. Spridd tårna och föreställ dig att din stortå trycker ner en gaspedal.

“Behåll fotvalvet och håll de andra fyra tårna avslappnade. Håll i två till tre sekunder. Utför 40 till 50 repetitioner”, säger Alexandra F. DeJong Lempke och tillägger att du kan hålla ner övriga tår med handen om de reser sig.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Tårna lika viktiga

Det är lika viktigt att träna upp övriga tår, när du ändå håller på med stortån. Det gör du genom att sprida ut och trycka ner tårna i marken, medan stortån är avslappnad. Även här går det utmärkt att hålla ner stortån med handen om den reser på sig, skriver WSJ.

Behåll trycket i tårna i upp till tre sekunder, och gör upp till 30 repetitioner.

Tänk på att göra fotövningar till en rutin och du bygger därmed upp en starkare stomme att stå på.

Läs även:

Bolaget skannar kvinnliga fötter – perfekta löparskon – Dagens PS

Har du testat “mysig konditionsträning”? – Dagens PS

ANNONS
ANNONS
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS