Dagens PS

Därför kan du somna i soffan men inte i sängen

Det finns flera anledningar till varför du slumrar till i soffan efter jobbet, men sedan inte kan somna när du går och lägger dig
Det finns flera anledningar till varför du slumrar till i soffan efter jobbet, men sedan inte kan somna när du går och lägger dig. (Foto: Pexels)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 08 nov. 2023Publicerad: 07 nov. 2023

Brukar du slumra in på soffan och sedan inte kunna somna när du går och lägger dig? Undrar du varför det är så lätt att somna på soffan, men så svårt i sängen?

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ditt sömnbehov, eller “sömntrycket” är en av anledningarna till att du somnar på soffan. Det handlar om styrkan i den biologiska driften för sömn. Ju längre du varit vaken, desto högre är ditt sömntryck, skriver CNN.

Mysig och bekväm miljö

En annan anledning är din kroppsklocka, alltså din dygnsrytm. Den talar om för dig att du ska vara vaken på dagen och sova på natten.

Den miljö du befinner dig i påverkar också hur sannolikt det är att du kommer somna.

Har du just ätit och befinner dig i ett varmt rum med svag belysning, sitter i en bekväm soffa och har tv:n på i bakgrunden befinner du dig i en miljö som för många är perfekt att somna i.

Vid slutet av dagen, när du kommit hem från jobbet, är sömntrycket starkt, din dygnsrytm säger då att det är dags att sova och du befinner dig i en mysig och bekväm miljö.

ANNONS

Senaste nytt

Sömntryck och sömncykler

Om du slumrat in på soffan innan du går och lägger dig är ditt sömntryck troligtvis lägre när du lägger dig i sängen och det kan göra det svårare att somna igen.

En annan sak som kan påverka är dina egna sömncykler. De flesta sömncykler är cirka 90 minuter långa.

ANNONS

Om du bara slumrade till på soffan i fem minuter kanske det inte påverkar din förmåga att somna i sängen, en så kort tupplur minskar inte sömntrycket så mycket, men om du sov i en timme minskas det.

En sömncykel börjar med lätt sömn, övergår i djupsömn och återgår sedan till lätt sömn igen. Vaknar du under djupsömnen kommer du troligen känna dig omtöcknad och då kan det vara lätt att somna om om du går till sängen.

Men om du vaknar när du sover lätt kan det bli svårare att somna om när du gått till sängen.

Det du gör efter att du rest dig från soffan påverkar också, som att tända lampor och borsta tänderna. Sådant kan göra att du blir piggare och får svårare att somna om.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

ANNONS

Läs mer: Vår sömn blir sämre med åldern – detta kan hjälpa Dagens PS

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Fabege: "Fastighetsmarknaden ansträngd men inte i kris"

Fabege. Stockholms kommersiella fastighetsmarknad står inför stora utmaningar med ökande vakansgrader och höga byggkostnader. För fastighetsägare med ”örat mot rälsen” finns dock goda möjligheter kommande år. Johan Zachrisson, affärsutvecklingschef på Fabege (börskurs Fabage), målar upp en komplex bild av Stockholms fastighetsmarknad när han gästar Dagens PS studio. Fabege nyttjar sin storlek ”Fastighetsmarknaden är ansträngd men […]