Dagens PS

Forskningen bakom de vanligaste myterna om rödvin

rödvin
Oavsett vad forskningen säger tycks de flesta av oss övertygade om att rödvin är hälsosamt. (Bild: Unsplash)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 02 feb. 2022Publicerad: 03 feb. 2022

Är rödvin hälsosammare än vittvin, och vad säger forskningen? Här tar vi med hjälp av Wall Street Journal reda på den faktiska vetenskapen bakom de vanligaste myterna om rött vin.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Rött eller vitt?

Vilket vin är mest hälsosamt att dricka? De rapporter som omger rödvinets fördelar är många och spekulativa. Oberoende av vad forskningen säger tycks de flesta av oss dessutom veta att svaret är rött. En devis som kan diskuteras av flera skäl om man frågar Lettie Teague, vinkolumnist på The Wall Street Journal.

Av det skälet konsulterade hon nyligen ett antal forskare i frågan. Däribland Dr Andrew Waterhouse, vinkemist och chef för Robert Mondavi Institute for Wine and Food Science vid University of California, USA.

Han förklarar inledningsvis att det inte finns någon tillförlitlig data som stödjer uppfattningen att rött vin skulle vara mer hälsosamt än vitt. Variablerna och preferenserna för att bekräfta tesen är helt enkelt för många.

Att trots det fastställa ett sådant påstående skulle enligt Dr. Waterhouse, kräva en oberoende studie som separerar de två vintyperna. Vidare skulle man kunna titta på två städer där medborgarna i den ena enbart drack rött vin, medan den andra halvan drack vitt.

För att kontrollera resultaten skulle man enligt Dr Waterhouse även behöva addera en tredje stad, vars medborgare drack varken eller. En intressant tanke, bortsett från att en hel stad skulle behöva lägga vindrickandet på hyllan.

ANNONS

Senaste nytt

Hjärtvänliga polyfenoler

Dr. Waterhouse tillägger också att rödvinets hälsofördelar kan har förstärkts tack vare forskning på så kallade polyfenoler, som till exempel resveratrol. Ett organiskt ämne som antas vara bra för hjärtat och även finns i vitt vin.

ANNONS

“Det finns flera studier som tyder på att en polyfenolrik diet har hälsofördelar. Det som saknas är en direkt epidemiologisk studie som visar att rödvinsdrickare är friskare”, säger Dr. Waterhouse till The Wall Street Journal.

Alltså en jämförelse mellan röd- och vittvinsdrickare och deras respektive hälsoresultat som visar att de som dricker rött är friskare.

Skydd mot kranskärlssjukdom

I en studie som publicerades 1997 i American Journal of Cardiology, kunde man utifrån ett gediget frågeformulär och flera år dra slutsatsen att alkohol skyddar mot bland annat kranskärlssjukdom. Studien uteslöt inte ytterligare fördelar med vin, men kunde inte styrka några specifika fördelar med just rött vin.

I ytterligare en studie som publicerades i American Society for Nutrition 2007, undersökte man röd- och vittvinets förebyggande effekt på hjärtsjukdomar hos en grupp kvinnor. Man kunde då dra slutsatsen att en måttlig vinkonsumtion kan skydda hjärtat.

När Teague kontaktar Dr Eric Rimm, chef för det kardiovaskulära epidemiologiprogrammet vid Harvard T.H. Chan School of Public Health, USA, blir svaret dock inte helt olikt det hon redan mottagit av Dr Waterhouse. Att det saknas avgörande vetenskap.

“Det finns helt enkelt inte ett rätt svar. Det är inte som att fråga om man ska röka eller inte”, säger Dr. Rimm till The Wall Street Journal.

Han påpekar också att rött vin består av färre polyfenoler än till exempel mörk choklad eller blåbär och att flertalet av de studier som visat på vinets fördelar endast speglar en begränsad period.

ANNONS

Vitt vin vs gin

Dr Rimm nämner även en studie från Barcelona, ​​publicerad 2019, där man lät män mellan 46-77 års ålder med hög kardiovaskulär risk konsumera 30 gram alkohol dagligen i form av andalusiskt lagrat vitt vin eller gin. Resultaten antydde då vissa fördelar vid måttlig konsumtion av det vita vinet. Detta sedan vitt vin innehåller polyfenoler, medan gin inte gör det.

Så var lämnar det rödvinet i förhållande till polyfenoler?

Enligt “Half Full or Empty: Cues that Lead Wine Drinkers to Unintentionally Overpour”, en studie som publicerades 2013 i tidskriften Substance Use & Misuse, fann forskare att serveringen av vitt vin i genomsnitt var 9,2 procent mer generös än när man häller upp rött vin.

Man hade då tagit hänsyn till andra faktorer som att till exempel hälla upp i ett bredare glas, eller hålla glaset i handen när man blir serverad i stället för att ställa ifrån sig glaset.

Hälsa eller njutning?

Betyder det att vittvinsdrickaren är mindre hälsosam än rödvinsdrickaren? Handlar det ens om polyfenoler, eller råder det bara brist på forskning på vitt vin?

Här frågar sig Lettie Teague om hälsoaspekten ens har någon avgörande roll för vindrickandet överlag?

ANNONS

Hur det än ligger till med vinpreferenserna bör man kanske ta hänsyn till något så enkelt som ren njutning. Något som även Dr Rimms kan skriva på.

“Kanske bör samtalet inte drivas av hälsa utan hur det kan göra din mat mer smakfull”, säger han till The Wall Street Journal.

Och färgen?

“Ibland dikteras den av middagen”, säger Dr Rimms.

Läs även: 5 vanliga frågor och svar om vin

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS