Dagens PS

Forskare vill få fiskare att nappa

Sportfiskare ska bidra till svensk forskning
Två forskare, förlåt fiskare, i kvällningen. Nu vill svenska universitet ta hjälp av sportfiskare för att få aktuell kunskap om fiskbestånd och annat. (Foto: Wilfredo Lee/AP-TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 24 mars 2024Publicerad: 24 mars 2024

Sportfiske är inte bara en materialsport. Det är även vetenskap. Det går inte att hävda annat när forskarna nu söker sportfiskare.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Sverige är ett land av sportfiskare. Enligt organisationen Sportfiskarna finns idag minst 1,6 miljoner svenskar som ägnar sig åt sportfiske och som redan 2019 lade cirka 10,6 miljarder kronor på sin hobby.

Nu har de fått något nytt att skylla på.

Vissa fiskarter – gädda och öring är två av dem – är svåra att fånga med de nät och ryssjor som normalt används inom fiskövervakningen.

Nu vill forskare vid SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, få en bättre bild av de här fiskbestånden, genom att ta hjälp av landets fiskare.

Registrerar i appen

SLU lanserar nu kampanjen ”Fiska för forskning”, som riktar sig till sportfiskare som är beredda att bidra med data via en mobilapp, ”Spöreg”.

”Genom medborgarforskning, där sportfiskare bidrar med sina erfarenheter, hoppas vi nu kunna få bättre kunskap om hur fiskbestånden mår och utvecklar sig.

Tillsammans kan vi öka kunskapen om arter som är viktiga för sportfisket”, säger Göran Sundblad, forskare vid institutionen för akvatiska resurser, SLU Aqua.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Observationer

Appen Spöreg är ett digitalt verktyg för datainsamling av sportfiskets arter och fångster.

Via appen registrerar man sin fisketur och de fångster som görs. Informationen ger ökad kunskap om fiskbestånden.

I appen kan man även rapportera in observationer av däggdjur och fågel (säl och skarv) vilket ökar kunskapen om deras betydelse för fisket.

Hoppas på erfarna fiskare

”För att göra appen så smidig att använda som möjligt har vi utvecklat den tillsammans med professionella guider från Sveriges organiserade fiskeguider. Vi hoppas nu att fler erfarna och seriösa sportfiskare vill hjälpa till och bidra till ökad kunskap om våra viktiga rovfiskar genom att bli ”spöreggare”, säger Göran Sundblad.

Initialt söker SLU forskare som fiskar i Vänern, Vättern, Mälaren, Hjälmaren och Storsjön eller på kusten, fiskar på båt och fiskar efter gädda och öring, samt röding när det gäller Vättern och lax i Vänern, Vättern och på kusten.

Seriös?

ANNONS

Samtidigt som man registrerar sig hos SLU för att bli fiskande forskare, får man fylla i ett digitalt formulär om sina vanor som fiskare.

Huruvida man brukar överdriva storleken på de fiskar man drar upp, ingår inte bland frågorna.

Däremot är en rubrik ”Är du en seriös sportfiskare?”

Kommer kriget – ät mer insjöfisk. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS