Dagens PS

Enorm rosa diamant säljs – största på 300 år

Ovanlig rosa diamant funnen i Angola – största på 300 år
Lulo Rose är den största rosa diamant man hittat på hundratals år. Foto: Lucapa Diamond Company
Mia Jacobs
Mia Jacobs
Uppdaterad: 21 okt. 2022Publicerad: 21 okt. 2022

Den största rosa diamant som hittats på 300 år kommer nu ut på marknaden. Lulo Rose, som är på 170 karat, hittades i Angola tidigare i år.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I början av oktober säljs en rosa diamant för världsrekordpris, något som Dagens PS skrivit om. Williamson Pink Star, som hittades i Tanzania, går för 49,9 miljoner pund (619,5 miljoner kronor) på en auktion i Hongkong.

Nu meddelar statsägda Sodiam att Lulo Rose är en av de oslipade stenar man säljer. Erbjudandet om köp gäller enbart registrerade kunder, uppger Bloomberg.

Säljs oslipad

Det historiska fyndet gjordes alltså i Angola, och den angolanska regeringen är delägare i gruvan tillsammans med det australiska gruvbolaget Lucapa Diamond Company.

Innan Lulo Rose är polerad och slipad går det inte att ens gissa värdet. Man räknar med att ungefär hälften av vikten försvinner. I slipad form kan alltså den enorma diamanten hamna på mer än 80 karat.

Rosa diamant till rekordpris

Det finns stora chanser att Lulo Rose blir en ny rekordsten: Williamson Pink Star som nu innehar världsrekordet väger 11,15 karat.

Diamanter

Williamson Pink Star såldes för rekordpris på auktion i Hongkong. (Bild: Sotheby´s)

ANNONS

Rosa diamanter är mycket ovanliga, bara cirka fem procent av alla diamanter som klassificeras är rosa. Klarhet och färg avgör till sist slutpriset, och väldigt få av de rosa diamanterna över 10 karat har den “fancy vivid pink” som Williamson-stenen kan skryta med.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS