Dagens PS

Elitens "blodiga" plan krossad av misstolkning

Peter Thiel är en av flera miljardärer som flockats kring tekniken kring blodinjektioner från unga. (Foto: TT) Obs! Bilden är ett montage.
John Uggla
John Uggla
Uppdaterad: 12 nov. 2021Publicerad: 23 nov. 2016

Det visar i alla fall en rykande färsk studie från universitet UC Berkeley.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Dagens PS har tidigare skrivit om att miljardärer, som Silicon Valley-gurun Peter Thiel, flockats kring en ny teknik som eventuellt skulle kunna motverka åldrande. Stora pengar har satsats i forskning kring tesen att ungas blod skulle kunna få folk att leva för evigt.

Hur mycket sci-fi det än låter har faktiskt världens rika vallfärdat för att få prova på att injiceras med blod från en yngre. De hela bygger på en upptäckt som Tony Wyss-Coray vid Stanford-universitet forskat vidare på senaste åren: att blodplasma från yngre möss kan förbättra både kopplingar i hjärnan samt musklerna i hjärtat och andra organ hos äldre.

Men forskaren var kritisk till hur företag som tar betalt för en ännu ej säkerställd metod, poppat upp.

”Det finns inga kliniska bevis och man missbrukar bara människors förtroende och den hajp som skapats kring detta.”

Och nu verkar det som att Tony Wyss-Corays skepsis bekräftats. En ny studie från UC Berkeley slår hål på de högtflygande planerna. Att blodet påverkar en persons åldrande styrks i testerna. Men experimenten visar snarare att äldre blod skyndar på åldrandeprocessen hos yngre möss, än vice versa.

”Vår forskning visar att ungt blod i sig självt inte är någon effektiv medicin”, säger Irina Conboy bioteknikchef på UC Berkeley och den som gjorde den första upptäckten 2005, i en artikel som publicerats på sajten EurekAlert. Irina menar att hennes tidiga forskning, som fått läkemedelsbolag att hälla miljontals dollar i tekniken, misstolkats.

”Vad vi kunde visa var bevis på att vi kan påverka åldrande, att det inte är skrivet i sten. Men vi påstod inte under några omständigheter att injektioner av ungt blod i äldre kunde användas som medicin.”

MISSA INTE: Efter skandalen: Tech-profil häller miljoner över Trump  >

ANNONS

LÄS ÄVEN: Hemlighetsfull superstartup stäms av amerikanska staten  >

URSPRUNGSKÄLLAN: Young blood does not reverse aging in old mice, UC Berkeley study finds  >

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS