Det visar i alla fall en rykande färsk studie från universitet UC Berkeley.

ANNONS

Dagens PS har tidigare skrivit om att miljardärer, som Silicon Valley-gurun Peter Thiel, flockats kring en ny teknik som eventuellt skulle kunna motverka åldrande. Stora pengar har satsats i forskning kring tesen att ungas blod skulle kunna få folk att leva för evigt.

Hur mycket sci-fi det än låter har faktiskt världens rika vallfärdat för att få prova på att injiceras med blod från en yngre. De hela bygger på en upptäckt som Tony Wyss-Coray vid Stanford-universitet forskat vidare på senaste åren: att blodplasma från yngre möss kan förbättra både kopplingar i hjärnan samt musklerna i hjärtat och andra organ hos äldre.

Men forskaren var kritisk till hur företag som tar betalt för en ännu ej säkerställd metod, poppat upp.

”Det finns inga kliniska bevis [för att behandlingen fungerar] och man missbrukar bara människors förtroende och den hajp som skapats kring detta.”

Och nu verkar det som att Tony Wyss-Corays skepsis bekräftats. En ny studie från UC Berkeley slår hål på de högtflygande planerna. Att blodet påverkar en persons åldrande styrks i testerna. Men experimenten visar snarare att äldre blod skyndar på åldrandeprocessen hos yngre möss, än vice versa.

”Vår forskning visar att ungt blod i sig självt inte är någon effektiv medicin”, säger Irina Conboy bioteknikchef på UC Berkeley och den som gjorde den första upptäckten 2005, i en artikel som publicerats på sajten EurekAlert. Irina menar att hennes tidiga forskning, som fått läkemedelsbolag att hälla miljontals dollar i tekniken, misstolkats.

”Vad vi kunde visa var bevis på att vi kan påverka åldrande, att det inte är skrivet i sten. Men vi påstod inte under några omständigheter att injektioner av ungt blod i äldre kunde användas som medicin.”

ANNONS
ANNONS

MISSA INTE: Efter skandalen: Tech-profil häller miljoner över Trump [Dagens PS] >

LÄS ÄVEN: Hemlighetsfull superstartup stäms av amerikanska staten [Dagens PS] >

URSPRUNGSKÄLLAN: Young blood does not reverse aging in old mice, UC Berkeley study finds [EurekAlert] >