Den italienska krogen L’Avventura på Sveavägen i Stockholm har många stamgäster. De återvänder flera gånger i månaden till den vackra gamla biograflokalen. För att ingen ska tröttna på menyn med klassisk italiensk mat har kökschefen Laura Marino infört temamånader. I maj är det dags för en resa – inte till Neapel, utan till New York. L’Avventura serverar en särskild Little Italy-meny. Men vad skiljer egentligen “äkta” italiensk mat från den som lagas i Little Italy?
Detta skiljer “äkta” italiensk mat från den i Little Italy i New York


Mest läst i kategorin
Bakom initiativet står Laura Marino, kökschef och driftchef med sicilianskt påbrå och ett hjärta som klappar för både människor och mat. I sju av sina 34 år har hon arbetat på L’Avventura med italiensk mat.
– Jag är halv italienska, halv finska – det är mycket temperament och mycket kärlek, säger hon med ett skratt. Hennes pappa träffade mamman på Anglais i Stockholm.
Temamånader med hjärta och ost
Temamånaderna har blivit Laura Marinos sätt att hålla restaurangen levande. Tidigare har hon hyllat regioner som Sicilien, Lombardiet och Kampanien. Nu är det dags för en amerikansk flirt.
– Little Italy i New York är kanske mer en dröm än en plats för mig. Jag har aldrig varit där – men jag har smaken i blodet. Jag hoppas någon bjuder mig dit snart, säger hon.
Menyn bjuder på spicy meatballs, chicken parm, gratinerade musslor och generösa fat. Det är inte subtilt – det är tryggt, smörigt, ostigt och lite galet. Och det är precis meningen.
Läs även: Topplistan: Stockholms bästa italienare

Senaste nytt
En destination på Sveavägen 77
L’Avventura har blivit en destination i sig – trots sitt läge en bra bit från city, längst upp på Sveavägen. Lokalen, en gammal biograf, har 12,5 meter i takhöjd och storslagen atmosfär. Men stämningen är otvungen.
– Vita dukar, javisst, men noll pekpinnar, säger Laura Marino till Dagens PS.
– Jag hatar när fem gäster beställer fem likadana tryffelpastor. Vi serverar mat man ska dela. Det är familjärt. Det är en upplevelse.
När ett stort sällskap beställer många olika rätter som ska komma in samtidigt kallas det ibland “kinabong” – något som kräver mycket samordning i köket. Men Laura Marino gillar det.
På helgerna kör restaurangen upp till fyra sittningar – och fredagar är extra speciella.
– Det är då folk släpper taget lite. Det blir spontant. Drinkar, skratt, beställningar på volley. På lördag är det mer uppstyrt. Då har folk studerat menyn med italiensk mat i förväg – och det kan bli lite ordning och reda.
Läs även: Senaste Michelintillskottet – italienskt mästerverk

Det nya italienska köket – med amerikansk twist
För Laura är skillnaden mellan det klassiska italienska köket och det i Little Italy tydlig:
– Det klassiska Italien är caponata, vongole, enkelhet. Little Italy är köttbullar, gratänger, Alfredo. Mer kött, mer ost, mer attityd. Det handlar om vad som hände när italienska immigranter plötsligt fick tillgång till andra råvaror – och nya möjligheter.
Sju år efter öppningen är L’Avventura mer än en restaurang – det är en scen. Och Laura är där nästan varje dag.
– Jag vill stå i dörren, möta gästerna, känna stämningen. Det här är inte bara mitt jobb – det är mitt andra hem.
Little Italy-temat serveras hela maj. I juni blir det några av husets största favoriter. I juli – tomatfrossa.
Och ja – Lauras mamma och pappa kommer ofta och äter middag på L’Avventura. Pappan är gärna kritisk i början. Men besöken slutar nästan alltid med att han är mycket nöjd.

Lauras italienska stilguide: Tre klassiska nono
1. Carbonara med grönsaker
Carbonara är inget kylskåpsrens.
– Grädde, broccoli, svamp? Aldrig. Det ska vara ägg, pecorino, svartpeppar och guanciale. Basta.
2. Vitlöksbröd på italiensk restaurang
Gott, ja – men inte italienskt.
– Det är USA:s idé om Italien. I Neapel får du olivolja och kanske en bit focaccia. Vitlöksbröd hör hemma i Little Italy, inte på en trattoria.
3. Örter som pynt
Timjan på pastan? Rosmarin som hatt? Nej tack.
– Allt på tallriken ska ha en funktion. Dekoration som inte smakar något är bara kosmetika. Låt maten tala.

Laura Marinos topp tre för en perfect weekend
1. Calle P – vårkänsla och pasta vid Berzelii Park
Favoritplatsen för en långlunch när solen tittar fram. Laura älskar att sitta inne på Calle P just innan uteserveringen öppnar – när ljuset silas in genom fönstren och roséglasen klirrar.
– Det är vårens startskott. Håll käften-pasta och total harmoni.
📍 Berzelii Park 10, Stockholm
2. Isan Thai – Sundbybergs bäst bevarade hemlighet
Komagesoppa, grön papayasallad och kryddor med sting. Här får du mat direkt från nordöstra Thailand – ofiltrerat och fantastiskt.
– Jag vill inte avslöja för mycket… men det här är Stockholms bästa thaimat.
📍 Järnvägsgatan 36, Sundbyberg
3. Bar Nîmes – vin, flört och AW med stil
När Laura vill koppla av smiter hon in på Bar Nîmes – granne med Sveavägen, men med helt eget tempo.
– Perfekt för ett glas vin i baren, snack med personalen och ett ögonblicks paus från vardagen.
📍 Rådmansgatan 25, Stockholm

Viggo Cavling har skrivit om det goda livet sedan tidigt 90-talet. Först i den egna konsttidning Beckerell, sedan följde Nöjesguiden, Dagens Nyheter, Resume, Travel News och RES, bland annat. Allt enligt devisen gör man mycket får man mycket gjort. Gör man lite händer ingenting.

Viggo Cavling har skrivit om det goda livet sedan tidigt 90-talet. Först i den egna konsttidning Beckerell, sedan följde Nöjesguiden, Dagens Nyheter, Resume, Travel News och RES, bland annat. Allt enligt devisen gör man mycket får man mycket gjort. Gör man lite händer ingenting.