Dagens PS

Det här kommer vi att äta i jul

Klassikerna håller även i år på julbordet.
Skål vid julbordet – men då är det troligen med julmust i glasen och skinka samt Jansson och köttbullar på tallriken. Klassikerna håller även i år. (Foto: Gorm Kallestad/NTB-TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 30 nov. 2024Publicerad: 30 nov. 2024

Julskinkan är utmanad. Ris à la Malta på väg ut. Nu avslöjar Livsmedelsföretagen sanningen om vart vår julmat är på väg.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Nu har Livsmedelsföretagen presenterat Livsmedelsföretagens stora julmatsundersökning 2024.

Ett trendbrott i den är att prisets betydelse minskar för första gången sedan 2021 när vi väljer mat och dryck till jul.

Samtidigt blir vi mer och mer angelägna om att det ska gå snabbt och enkelt att förbereda även julmat.

Livsmedelsföretagen har låtit Demoskop fråga 1 008 svenskar hur de kommer att äta, dricka och fira i jul.

Viktigast är enligt denna politiskt korrekta församling ”att maten är svenskproducerad”, näst viktigast ”att maten inte är för dyr” – men för första gången sedan 2021 tappar prisfaktorn i betydelse.

Utvecklad julmat: ”Mycket välkommet”

”Att prisfaktorn nu verkar tappa i styrka är mycket välkommet ur de svenska livsmedelsproducenternas perspektiv. Svensk mat och dryck håller väldigt hög kvalitet och ligger ofta i premiumsegmentet, och därför har de senaste årens lågprisfokus slagit hårt mot företagen”, konstaterar Jimmy Sandell hos Livsmedelsföretagen.

Tredje viktigast – möjligen ett tecken i tiden – är ”att det går snabbt och enkelt att förbereda julbordet” och det slår ”att maten håller extra hög kvalitet”.

Ett trendbrott i årets undersökning är att svarsalternativet ”att det går snabbt och enkelt att förbereda julbordet” ökar tydligt jämfört med 2023 och intar tredjeplatsen.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Sanningen och inget annat än?

Mindre politiskt korrekt, men antagligen ärligt, är att det där med att julmaten är producerad under rättvisa och miljömässigt hållbara villkor samt huruvida den är nyttig, hamnar längst ned på listan.

Julskinkan är fortsatt viktigast med Janssons frestelse och köttbullar som tvåa och trea samt sill, lax och risgrynsgröt på platserna 4-6.

Julmusten är som alltid älskad av alla och varken tvåan julöl eller trean vatten är i närheten av att konkurrera.

Ris – inget för julmat i storstan

Ris à la Malta är etta bland godis och efterrätter men hotas av lussebullen som snabbt närmar sig.

Den är för övrigt ett storstadsfenomen. Lussebullen är etta i Stockholm, Göteborg och Malmö medan övriga landet ger guldmedaljen till det ris som faktiskt inte alls har något med Malta att göra.

Chokladasken är trea och på området choklad är det så att 32 procent vill ha mörk choklad medan 56 procent hellre väljer mjölkchoklad.

Gillar du ischoklad? I så fall tillhör du en grupp så liten att Missing People numera engageras för att leta efter er.

ANNONS

Endast 3 av 100 hyllar denna konfektyr.

Drycken som är ett “must” varje jul. Dagens PS

Inflationens bittra eftersmak – chockhöjning på julbord. Dagens PS

Julbord och julklappar till anställda – detta gäller. News55

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Fabege: "Fastighetsmarknaden ansträngd men inte i kris"

Fabege. Stockholms kommersiella fastighetsmarknad står inför stora utmaningar med ökande vakansgrader och höga byggkostnader. För fastighetsägare med ”örat mot rälsen” finns dock goda möjligheter kommande år. Johan Zachrisson, affärsutvecklingschef på Fabege (börskurs Fabage), målar upp en komplex bild av Stockholms fastighetsmarknad när han gästar Dagens PS studio. Fabege nyttjar sin storlek ”Fastighetsmarknaden är ansträngd men […]