Det säljs fler fritidsbåtar än någonsin. Flera handlare vi pratat med har till och med väntelista på de mest attraktiva båtarna. Och den typ det är störst sug efter är begagnade daycruiser upp till 8 meter.

ANNONS

Vad ska man tänka på och vilka båtar ska man leta efter om man vill ha en bra båt till sommaren?

Vi har tagit hjälp av experterna på Eriksson Marine Scandinavia, Sveriges största säljare av begagnade motorbåtar. Med sin breda försäljning av olika motorbåtar så har de mer information, statistik och insikter än vad någon annan har i ämnet.

Den här listan innehåller 15 av de vanligaste daycruisers som annonseras ut på Blocket. Vi har fokuserar på begagnade daycruisers som har några år på nacken och som planat ut prismässigt förhållande till nypriset. Men det är fortfarande båtar som känns fräscha och flera av dem tillverkas fortfarande.

Markus Hargsjö
Markus Hargsjö på Eriksson Marine har ställt samman topplistan

Markus Hargsjö, vd på Eriksson Marine, har ställt samman topplistan.

När vi tittar på listan över de vanligaste båtarna så är det daycruisers från bland annat Yamarin, Ryds och Aquador.

Men på topplistan hittar vi inte så många amerikanska modeller. Gillar vi inte dem i Sverige?

”De amerikanska båtarna är ofta billigare på andrahandsmarknaden trots att de ofta är nyare. Det är lätt att lura sig och tro att det är sämre kvalitet” säger Markus. ”Men det stämmer inte. Många är dessutom mer ombonade än på de nordiska båtarna, så det handlar snarare om tycke och smak”

Utan CE märkning = lågt pris

Vissa amerikanska modeller har privatimporterats från USA och saknar CE-märkning. Det har i sig inget med kvaliteten att göra. Modellerna är godkända enligt de ganska stränga säkerhetsregler som finns i USA. Däremot kan avsaknaden av CE-skylt göra det svårt för dig att sälja den till en båthandlare, den dagen du vill byta båt.

Om vi bortser från tillverkningsland – vad ska man mer fundera på?

Inombordare eller utombordare

Det är självklart typen av motor, ska det vara en inombordare eller en utombordare? Det finns både för och nackdelar med de motorlösningarna enligt Markus. En utombordare ger oftast bättre utrymme i sittbrunnen och är lätt att ta med, serva osv.

Men nackdelen är att den är lätt att stjäla och att det tar mycket utrymme för bad och akterplattform. Och just den här storleken på båt används oftast sommardagar med fokus på bad och sol. Och då är en stor badplattform väldigt uppskattat.

Övernattning eller inte

Sedan handlar det även om praktiska frågor, som om man vill ha möjlighet att övernatta eller inte eller om man vill ha toalett och litet pentry ombord.

Det är många faktorer att tänka på vid val av den optimala båten för sommaren – för att underlätta ditt val har Markus här nedan ställt samman listan på de mest populära modellerna i fallande ordning.

Plats 15 – Flipper 625 DC

Flipper 625 DC topplista
Flipper 625 DC är en bra kvalitetsbåt med bra utrymmen i förhållande till sin längd.

Flipper 625 DC har ritats av Håkan Södergren, den är lite bredare och lite lik amerikanska daycruisers genom att den saknar skarndäck. Inredningen är främst tänkt för socialt umgänge och med inombordare så får man en fin badplattform. En bra kvalitetskänsla med till exempel med äkta teakdurk.

Genom att hon är lite bredare så får hon bulligare stäv som också ger bättre utrymme under däck. I de tester som genomförts så får Flippern ett bra betyg. Hon går mjukt, trots den bulliga fören. Den långa vattenlinjen gör Flipper 625 DC kursstabil, lättplanande och mycket behaglig i grov sjö.

ANNONS
ANNONS

Expertens kommentarer:
Stor U-soffa, ett bra alternativ till nedan båtar om man föredrar inombordare. Locket till handskfacket brukar alltid vara trasigt.

 Plats 14 – Uttern D68

Daycruiser Uttern D68
Uttern D68 har levt längre än de flesta daycruisers på topplistan. När den kom 2002 så var den före sin tid.

Uttern D68 konstruerades redan 2002 och trots sin ålder så håller hon fortfarande stilen. Stor sittbrunn, lätt att gå ut till badbryggan och bra trappa upp till fördäck. Skrovet på Uttern D68 är lättdrivet och med en 4,3 liters Mercruiser så toppar hon 40 knop.

Sittbrunnens L-soffa rymmer en familj på fyra. Här kan någon i nödfall även sova. Pentryt är till för enklare matlagning. Under däck hittar vi ruffen, som saknar fönster men inredd med teak. Kojerna något korta för längre personer.

Expertens kommentarer:
L-soffa i aktern som inte riktigt funkar som sovplats. Ganska trång i sittbrunn.

Plats 13 – Bella 620 DC

Bella 620 DC
Ett praktiskt budgetalternativ för de som vill ha en liten daycruiser utan behov av övernattning.

Bella 620 DC är listans minsta daycruiser och inget för dig som vill övernatta. Den smarta däckslayouten är man nästan ensam om på marknaden. Hon har en i förhållande till storlek mycket rymlig sittbrunn med en stor U-soffa. Bra kvalitet som successivt förbättrats genom åren.

Expertens kommentarer:
Stor U-soffa/solbädd. Ligger prismässigt under sina konkurrenter vilket gör den till ett attraktivt budgetalternativ. Oftast lite sparsamt påkostad utan teak etc.

Plats 12 – Yamarin 68 DC

Yamarin 68 DC
En av veteranerna på listan. Många fina utmärkelser genom åren. Ett kap om man hittar ett välskött exemplar.

Yamarin 68 DC är tillsammans med Uttern topplistans veteraner. Har satt standarden för en modern daycruiser och av många ansedd som 00-talets bästa daycruiser.

Yamarin 68 DC har en sittbrunn som imponerar. Smart med dubbelsäte vid förarplatsen där två fullvuxna personer sitter riktigt bra. DC-båten har dessutom samma fina layout runt ratten med plats för en 10-tumsplotter och här är den översta kanten något lägre vilket ger bättre sikt föröver.

Om babord har man slopat ett extra säte till förmån för en större pentrysektion med vask och plats för ett kök, allt smart placerat under en fällbar lucka. Kylskåp är standard och det sitter infällt under pentryt. I den aktre delen av sittbrunnen har denna modell en stor och bekväm U-soffa där upp till sex personer sitter riktigt bra runt ett fällbart bord.

Smart att man har gjort en öppning i en av sittdynorna så att man lättare kan kliva i båten akterifrån. Bakom aktersoffan har denna modell ett stort kapellfack under en fällbar lucka.

Expertens kommentarer:
Oftast bra utrustade men saknar stickkoj och man kan endast bädda ut halva soldynan i aktern jämfört med 76an. Har man råd så får man mycket mer båt om man kliver upp på en 76a.

Plats 11 – AMT 200 DC

AMT 200 DC
AMT 200 DC är en smart ”mindre” daycruiser i bra kvalitet.

AMT 200 DC tillhör en av listans minsta båtar. Den är väl genomtänkt och praktisk båt som passar bra för skärgårdspendlare och andra som kör ofta och mycket. Ett optimerat skrov med 20° V-form ger AMT 200DC bra sjöegenskaper.

Det går att övernatta för två personer med god vilja. Bra sittbrunn och hyggliga stuvutrymmen, en genomtänkt och lättöverskådlig förarmiljö med god sikt och stolar som kan vändas bakåt mot sittbrunnsbordet.

Den öppningsbara vindrutan och trappans centrala placering ger en lika enkel och säker passage mellan sittbrun och fördäck som en bekväm åtkomst till ruffen.

Expertens kommentarer:
Direkt konkurrent till Yamarin 64 DC. Lite smartare lösningar för nedgång till ruff, fast plats för bordsben, soldyna, bordsskiva. Smartare planerad än Yamarin 64 DC men inte lika etablerat märke på den svenska marknaden.

ANNONS
ANNONS

Plats 10 – Sea Ray 240

Daycruiser Sea Ray 240
En smart semesterbåt för en familj på fyra personer. Har allt man behöver för en solig semestervecka.

Sea Ray 240 är en smart daycruiser med midcabin så man kan sova 4 personer ombord. Den har all man behöver för en kortare semester till sjöss såsom pentry och toalett. Stor och välplanerad sittbrunn och lättillgänglig badbrygga.

Som i många amerikanska byggen är det limmade heltäckningsmattor över allt. Är den väl omhändertagen kan det bli en riktigt skön semesterkompis.

Expertens kommentarer:
Bra semesterbåt för 4 pers med all utrustning för att semestra i båten. Plus = lägre pris än nordiska båtar. Minus = inget skarndäck, väldigt sällsynt med bogpropeller.

Plats 9 – Bavaria 27 Sport

Bavaria 27 Sport
Bavaria 27 Sport kommer inte vinna några skönhetstävlingar. Står man ut med en överdimensionerad targabåge och vindkänsligheten så är Bavaria 27 Sport en praktisk familjebåt.

Topplistans största daycruiser kommer från tyska Bavaria. Segelbåtsvarvet Bavaria startade sin tillverkning av motorbåtar i början av 2000-talet. De första båtarna var ingen hit. De blev för klumpiga och tungdrivna. Men efter några år så fick de ordning till båtarna och Bavaria 27 Sport är i dag deras storsäljare.

De är fortfarande höga och vindskänsliga men har fått till skrovform och planingströskel numera. Den stor targabågen finns det många åsikter om. Har man inga estetiska preferenser om hur en familjebåt ska se ut så är Bavaria smart och välplanerad båt som med midcabinen gör att en hel familj tillbringa härliga semesterveckor i skärgården.

Expertens kommentarer:
Gigantisk soldyna i bak, skarndäck, riktigt bra utrustad i standardutförande. Från -09 har de gjort om midkabin med en sittdel & dubbelbädd.

Plats 8 – Askeladden 645 Beetle

Askeladden 645 Beetle
En perfekt DC för två personer. Fylld av smarta finesser och en bra kvalitet.

När Askeladden 645 Beetle sjösattes strax efter millenieskiftet ansågs den både modern och innovativ. 20 år senare så ligger den fortfarande kvar på topplistan över begagnade daycruisers.

Möbleringen i sittbrunnen är smart. En fast, kort, mittplacerad soffa akterut ger tillgång till akterspegeln på båda sidor. Vill man ha full soffbredd fyller man på med dynor.

Expertens kommentarer:
Minsta båten du kan ha med fast monterad kyl/spis/vatten. 2006 kom en uppdaterad version med kapellgarage och inbyggda tampar i knaparna.

Plats 7 – Ryds 23 DC

Ryds 23 DC, perfekt daycruiser
Ryds 23 DC har successivt ökat kvaliteten. Hittar ni ett relativt nytt välbevarat exemplar är det ett säkert köp.

Ryds 23 DC är en populär daycruiser, en weekendbåt som innehåller det man behöver för några soliga dagar på havet. Stabil och
snabb med öppen, rymlig sittbrunn och väl genomtänkt layout. Rejäl badbrygga och badstege. Plats för kök, kyl och vask samt sovplats för två.

Expertens kommentarer:
Stor U-soffa som kan göras till soldyna. Pentry med ho, spis och kyl.

Plats 6 – Askeladden Z7

Askeladden Z7
Askeladden Z7 är en mycket fin toppmodell från Askeladden. En av modellerna var i gulbeige skrovfärg vilket många har synpunkter på.

En toppmodell som var betydligt dyrare och med bättre detaljer än alla konkurrenterna. Askeladden är väl känt, men modellen relativt okänd vilket gör den till ett kap på begagnatmarknaden.

På Z7 finns teknik som än i dag saknas på många nya daycruisers. Det mest praktiska är suffletten, som ersätter ett vanligt kapell. Den vilar under en lucka i aktern och fälls med ett kraftigt ryck upp över hela sittbrunnen. Det tar inte ens en minut och är en befrielse för den som är van att brottas med andra lapptäcken till kapell.

Andra innovationer, som vi även hittar på senare Beetle, är tamparna, som likt en dammsugarsladd rullas in på en vinda. Sittbrunnen rymmer sju-åtta sittandes. Generellt bra kvalitet.

Expertens kommentarer:
Unik kapellösning där hela kapellet fälls på 30sek. Inbygda tampar i knaparna. Väldigt ovanligt med vita, normalt är de gula som kanske inte är den mest tilltalande färgen.

ANNONS
ANNONS

Plats 5 – Bella 640 DC

Bella 640 DC
Bella 640 DC är ett budgetalternativ som tagit DC segmentet med storm. Mycket populärt och prisvärt alternativ.

Bella 640 DC är bland de minsta modellerna på listan. 640 DC slog ner som en prisbomb när hon lanserades 2005. Båten har sportiga linjer och moderna lösningarna, bra bränsleekonomi och är övernattningsbar för två personer.

Från den stora badplattformen kliver man bekvämt ner i cockpitens stora u-soffa. Passagerarstolen har ett vippbart ryggstöd för att förlänga soffan till solbädd och föraren har en bekväm sportstol. Bra och funtionell trappa upp på fördäcket.

Expertens kommentarer:
Stor U-soffa/soldyna, inombordare, bra ekonomi.

Plats 4 – Yamarin 640 DC

Yamarin 64 DC

Yamarin 64 DC är storsäljaren. Mycket populär med ett bra andrahandsvärde.Yamarin är erkänt duktiga på mindre daycruisers och Yamarin 64 DC är storsäljaren. En mycket populär klassiker.

Trots sin storlek har hon en stor sittbrunn, en bra ruff och hög och jämn detaljkvalitet. Begagnattest av Yamarin 64 DC.

Expertens kommentarer:
Stor U-soffa/soldyna. Oftast 150hk, några enstaka med 200hk.

Plats 3 – Aquador 23 DC

Aquador 23 DC
En stabil pallplats för storsäljaren Aquador 23 DC. Trea på topplistan över mest populära daycruiser.

Aquador 23 DC är en storsäljare med smart planlösning. Mycket väl tilltagna ytor, där familjen kan röra sig bekvämt. Den stora aktersoffan, där upp till sex personer sitter bekvämt, bäddar man lätt till en dubbelkoj eller en häftig solbädd.

Ett litet pentry ute i det fria och separat wc-utrymmet är uppskattat av alla. Inredningen är stilren och strikt som ger ett ljust och fräsch intryck. Aquadors signum, den bekväma trappan upp på fördäck, kompletterar intrycket av smart planlösning i en smart båt!

Expertens kommentarer:
Den minsta båten du kan köpa med riktig toalett du kan stänga in dig på. Kök ute i sittbrunn och stor U-soffa/soldyna. Lite liten stockkoj men funkar för ett barn. Dock ofta problem med ytliga sprickor i de blå skrovsidorna. Känt slitage på alla äldre Aquadorer.

Plats 2 – Aquador 26 DC

Aquador 26 DC
Andraplatsen på topplistan går även denna till en Aquador. 26 DC är en stor DC och mycket populär som begagnad. Sätter man ut en annons på Blocket så säljs den på ett par timmar.

Aquador 26 DC är storebror till ovan 23 DC, med lika smart disposition och väl tilltagna ytor. Allt är ett nummer större jämfört med 23:an och man får dessutom en bra stickkoj. Den stora aktersoffan är för stora sällskap som sitter bekvämt runt bordet.

Expertens kommentarer:
Samma fördelar som 23 DC. Går du upp på 26 så får du en ordentlig stickkoj och en dörr i akterspegeln så du slipper klättra in i båten via soffan i aktern

Plats 1 – Yamarin 76 DC, Bästa begagnade daycruiser

Yamarin 76 DC - vinnaren
Populäraste begagnade daycruiser just nu är Yamarin 76 DC. En kvalitetsbåt för de som helst har utombordare.

Yamarin 76 DC är en mycket välbyggd daycruiser med mycket bra standardutrustning. En lyckad disposition av sittbrunnen. Bra övernattningsmöjligheter och smart stickkoj.

Yamarin 76 DC etta på topplistan
Med en smart disposition av sittbrunnen tar Yamarin 76 DC förstaplatsen på listan över Sveriges populäraste begagnade daycruiser.

Liten pentrydel och vask. Till och med en smart WC lösning även om det inte är i ett separat utrymme. Detta är premium och förstahandsvalet för de som föredrar utombordare på båten.

Expertens kommentarer:
Marknadens populäraste DC med utombordare. Stor U-soffa, smart stickkoj. Sitter det desutom en 300hk på akterspegeln så är det full pott. Från -08 är bogpropeller standard, tidigare modeller kan sakna det.