Dagens PS

Ska ryska oligarker fråntas äganderätten?

Superyacht Amadea
Nu börjar kostnaderna för alla de ryska beslagtagna egendomarna att skjuta i höjden. Därför prövas nu äganderätten till föremålen i amerikansk domstol där superyachten Amadea är först ut. (Foto: Yachtcharterfleet)
Anders Værnéus
Anders Værnéus
Uppdaterad: 14 feb. 2024Publicerad: 14 feb. 2024

Kostnaderna för beslagtagna ryska lyxtillgångar i spåren av Ukraina-kriget, skenar. Amerikanska staten försöker därför förverka äganderätten.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I spåren av de sanktioner som tidigt under Ukraina-kriget ställdes mot ekonomiskt tongivande ryska oligarker, sitter nu myndigheterna med ett stort Svarte Petter-kort på sina skrivbord.

Att beslagta ryska privatjets, villor, fastigheter och superyachter var inga bekymmer med hjälp av de internationella domstolarna.

Värre blir efterspelet när de beslagtagna tillgångarna ska skötas och hållas i skick.

Behålla värdet

I väntan på hur det beslutas kring de beslagtagna föremålen, måste de hållas i skick. Dels för att bevara det värde som de motsvarar, men också som en säkerhet för framtida juridiska efterspel av kriget.

Ingen vet ännu säkert hur den juridiska dansen kommer att gå, när kanonerna tystnat och allt ska redas ut.

Som ett prejudicerande fall har nu den amerikanska staten lämnat ett yrkande till domstolen om att förverka äganderätten för den ryska 348 fot långa superyachten Amadea.

Yachten beslagtogs på Fiji i april 2022 från den ryska oligarken Suleiman Kerimov. Yachten kördes sedan över till San Diego, där den legat i hamn sedan dess.

ANNONS

Missa inte: Oligarkens superyacht kostar för Fiji: 6 miljoner i veckan

Ryska oligarken Suleiman Kerimov
För att försöka kring-gå beslagtagandet av yachten Amadea samt i förlängningen slippa betala underhållskostnaderna för yachten, har Suleiman Kerimov försökt hävda att han inte är yachtens juridiska ägare. (Foto: WikiCommons/Council.gov.ru)

För att hålla den ryska yachtens skick och funktioner igång, kostar Amadea sedan dess amerikanska skattebetalare mellan 6 och 7 miljoner kronor i månaden att hålla igång.

Något som nu staten tycker är nog.

ANNONS

Senaste nytt

Upphäva äganderätten

Amerikanska myndigheter har därför lämnat in en begäran för att kunna upphäva Suleiman Kerimovs äganderätt för att därefter kunna sälja yachten, som värderas till drygt tre miljarder kronor, på den öppna marknaden.

Fallet försvåras ytterligare av att Kerimov hävdar att han inte är yachtens juridiska ägare och har försökt att dölja sitt ägande genom ett nystan av skalbolagsaffärer.

Ryska superyachten Amadea
Amadea är inget litet eller billigt fartyg att underhålla. (Foto: Yachtcharterfleet)
ANNONS

De amerikanska myndigheterna har dock krävt Kerimov på underhållskostnaderna sedan beslagtagandet. Detta har Kerimov dock vägrat betala, vilket i sin tur kommer användas mot honom i domstolen.

Spännande utslag

Ett juridiskt intressant fall som kommer underlätta eller försvåra för myndigheter runt om i världen kring hanterandet av alla beslagtagna föremål och egendomar kopplade till Ukraina-kriget,

Vil du följa fallet heter det : US v. M/Y Amadea, 23-cv-09304, US District Court, Southern District of New York (Manhattan).

Läs också:

Mer om fallet här hos Bloomberg

Nu ryker tillgångarna för Ryska oligarker

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.

Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS