Dagens PS

Oväntat - foilande elbåt som kan köras på land

Iguana Foiler
Med Iguanas snillerika design slipper du bekymra dig över förtöjning och ankare när du ska lägga till vid stranden. Istället fäller du ut båtens larvfötter och rullar upp på land. Med hjälp av en eldriven stege kliver du sedan av båten med enkelhet. (Bild: Iguana Yachts)
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist
Uppdaterad: 11 nov. 2022Publicerad: 11 nov. 2022

Nu kommer en helt ny och eldriven variant på Iguana Yachts innovativa amfibiebåt. Iguana Foiler kan köras på land genom att fälla ut larvfötter och som om det inte var nog så är den rustad med foilteknik.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Båten visades för första gången vid Cannes Yachting Festival 2022 och svarar upp mot att tillverkaren har upplevt ett högt tryck på en elektrisk version.

Med Iguanas snillerika design slipper du bekymra dig över förtöjning och ankare när du ska lägga till vid stranden. Istället fäller du ut båtens larvfötter och rullar upp på land. Med hjälp av en eldriven stege kliver du sedan av båten med enkelhet.

Iguana Yachts

Med hjälp av foilteknik kan Iguana Foiler ta sig betydligt längre än vad som annars skulle vara möjligt. (Bild: Iguana Yachts)

Vi har tidigare skrivit om den uppfinningsrika tillverkaren Iguana Yachts och deras smidiga amfibiebåtar som bland annat används av specialstyrkor.

Smidigt kraftpaket

Den 33 fot långa båten drivs av en anpassad version av Evoys nya utombordare på 300hk och ett 120kWh litiumjon-batteri.

För att minska vattenmotståndet och förlänga räckvidden så är båten rustad med foilteknik som möjliggör snabba och tysta resor med skrovet över vattenytan. Båtens främre foils fälls ut från sidan istället för att hissas ner ur skrovet.

Iguana Foiler

Den typen av foil som Iguana Foiler är utrustad med anses ge en stabilare färd genom vattnet än den typen av justerbar foil som också förekommer. (Bild: Iguana Yachts)

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Foilteknik ger ökad räckvidd

På vattnet går båten i hastigheter upp till 30 knop och i en hastighet på 22 knop tar sig båten omkring 50 sjömil. Imponerande siffror för ett fartyg på omkring 4 ton.

I övrigt följer båten ett relativt konventionellt mönster, med en C-formad sittgrupp, ett par säten vid rodret och en passage till en bekväm lounge i fören.

Iguana Foiler

Den tio meter långa båten erbjuder många bekväma sittplatser och det är lätt att flytta sig mellan aktern och fören. (Bild: Iguana Yachts)

Specifikationer:

Längd: 33 fot / 10 meter
Bredd: 10 fot / 3,1 meter
Motor: Enkel 300hk Evoy elektrisk utombordare
Topphastighet: 30 knop
Räckvidd: 50 sjömil
Kapacitet: 8 personer
Pris: TBA

Läs mer: Iguana Foiler first look – french yard launches worlds first amphibious electric boat

Läs även: Hybridkatamaran som satsar grönt och bekvämt

ANNONS

 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS