Konsumentverket har efter en marknadskontroll återkallat flytvästar från nio varumärken. Nu uppmanas konsumenter att få sina västar fixade, då de kan vara livsfarliga. 

ANNONS

Konsumentverket har efter kontrollen haft kontakt med företagen som återkallat sina uppblåsbara flytvästar. 

“Ett beslut från EU-kommissionen 2019 gör att uppblåsbara flytvästar som säljs måste ha säkrade gaspatroner. Om gaspatronen har gängat ur blåser inte flytvästen upp när den hamnar i vatten och saknar då helt funktion. Under 2020 genomförde Konsumentverket en marknadskontroll för att se om de uppblåsbara flytvästarna på den svenska marknaden levde upp till de nya kraven. Resultatet var nedslående. Endast en av tio granskade västar hade åtgärdats i enlighet med de nya kraven”, skriver Konsumentverket i ett pressmeddelande. 

Tiotusentals farliga västar

Märken som återkallat sina västar är Biltema, Crewsaver, Fladen, Helly Hansen, Marinepool,  Plastimo, Regatta, Spinlock och Viking.

Konsumenter uppmanas nu att kontakta återförsäljarna av sina västar för att få de fixade. Men efter Konsumentverkets uppföljning finns det fortfarande tiotusentals flytvästar som inte åtgärdats och som fortfarande används ute på sjön. 

”Använd den inte”

“Det är otroligt viktigt att alla som har en uppblåsbar flytväst hemma undersöker om den har återkallats på grund av säkerhetsbrister. Om den är med på listan ska konsumenten ta kontakt med återförsäljaren och få den åtgärdad. Använd den inte innan det”, säger Jonas Eriksson från Konsumentverket.

Konsumentverket skriver också att det kan handla om liv och död, om bäraren hamnar i vattnet utan att flytvästen blåser upp.

ANNONS
ANNONS

Läs hela pressmeddelandet här.

Läs mer: Så undviker du brand i båten – Dagens PS